Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Válogatás a Legfelsőbb Bíróság ítéleteiből - a kártérítési felelősség szempontjai
Nemcsak hazánkban, a világon mindenütt a polgári perek közül talán a legproblematikusabbak a kártérítési perek. Lapunkban a Legfelsôbb Bíróság által tárgyalt ügyekbôl tájékozódhatnak arról, hogy a peres eljárások során a bírák – a bizonyítékok szabad mérlegelésének elve alapján – miként értékeltek egy-egy esetet.
V. évfolyam (2010) > 4. szám

Gyermek kontra kórház
Mindenképpen figyelemre méltó az a Legfelsőbb Bíróság által meghozott ítélet, amely rögzíti, hogy a kiskorú gyermek az orvosi hiba miatt őt ért vagyoni károkat a saját jogán érvényesítheti akkor is, ha a károkozás folytán felmerült kiadásokat a szülője viselte, vagy a jövőben viseli majd. A károsult a gyermek, és kártérítésre is ő tarthat igényt.
V. évfolyam (2010) > különszám

Művi meddővé tétel után koraszülött gyermek születése
A felperes azért kereste fel az alperes urológiai osztályát, hogy ott kérésére, művi meddővé tétele céljából elvégezzék az ondóvezeték folytonosságának megszakítását (vasectomia). Az ambuláns beavatkozást követően a felperest tájékoztatták arról, hogy a műtét utáni három hónapban csak megfelelő védekezés nélkül létesíthet nemi kapcsolatot, kontrollvizsgálat szükségességéről azonban nem esett szó.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

A beteg felvilágosítása végtagrövidülés miatt végzett műtét kapcsán
Az I. rendű felperes testvérét, a III. rendű felperes gyermekét (II. rendű felperes) születésekor vákuumműtéttel segítették világra, melynek kapcsán bal combcsontja eltört. E tényre, illetve arra, hogy a törés 1,5 cm végtagrövidülés hátrahagyásával gyógyult, a tíz évvel későbbi röntgenlelet derített fényt.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

A spinális bénulást tovább súlyosbító korrekciós műtét
Az I. rendű felperes a II–III. rendű felperesek gyermeke. A gyermek négyéves korában közlekedési baleset következtében koponyatörést, továbbá az agy és a gerincvelő háti szakaszának roncsolódását szenvedte el, melynek következtében alsó végtagjai bénultak, felső végtagjainak mozgása igen jelentősen beszűkült, továbbá széklet- és vizelettartási és -ürítési zavarok léptek fel.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Szülést követően kialakult szeptikus állapot
Az I. rendű felperes terhességének 41. hetében került az I. rendű alperes szülészeti osztályára, ahol másnap a magzat fenyegető oxigénhiányos állapota miatt császármetszéssel segítették világra gyermekét (a perben V. rendű felperest). Három nappal később a sebészeti és belgyógyászati konzílium a beteg panaszainak hátterében szepszist véleményezett, ezért másnap hasi feltárással járó műtétre került sor.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Ikerterhességből világra jött koraszülöttek maradandó károsodása
Az I. rendű felperes terhessége a 28. hétig panaszmentes volt, akkor azonban fenyegető koraszülés miatt vették fel az alperes szülészeti osztályára. Itt megállapították, hogy az „A” magzat koponyavégű fekvésben, míg a „B” magzat harántfekvésben helyezkedik el.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Az agydaganat beékelődéshez és halálhoz vezető bevérzése
Az I. rendű felperes házastársa, a II–III. rendű felperesek édesanyja, a IV. rendű felperes gyermeke halála előtt négy nappal kereste fel először az alperes orvosát fejfájás panaszával. Ez alkalommal az orvos a hozzátartozóktól arról értesült, hogy a korábban elvégzett ideggyógyászati vizsgálati lelet negatív, továbbá a beteg nyaki meszesedésben szenved.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Újszülöttkori fertőzésből eredő későbbi halálozás
A terhesség 31-32. hetében a felperes egy másik városba utazott testvérével, majd ott idő előtti burokrepedés következett be. Emiatt mentővel szállították az I. rendű alperes kórházába, ahol antibiotikumot, továbbá a magzati tüdő érését elősegítő gyógyszereket kapott.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Trauma utáni végzetes tüdőembólia
Az I. rendű felperes férje, a II. rendű felperes édesapja közlekedési balesetet szenvedett, melynek következtében jobb bokája zúzódott, és lépét el kellett távolítani. Az alperes által elvégzett orvosi beavatkozásokat követően hazabocsátását tervezték, mely napon tüdőembolizáció miatt légzése és keringése leállt. A klinikai halál beállta után újraélesztést kezdtek, mely 55 perc múltán a keringés újraindulásához vezetett, a beteg azonban két nappal később meghalt.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Antifoszfolipid szindróma
A felperes mindkét szemén jelentkező homályos látás és nagyfokú látáscsökkenés miatt kereste fel a szemészeti szakrendelést, ahonnan kórházi kivizsgálásra utalták. A kórházban alkalmazott kezelés ellenére a beteg panaszai nem enyhültek, sőt bal szemének látásélessége tovább romlott. További kivizsgálásra az alpereshez irányították, ahol több alkalommal vizsgálták és kezelték szemideggyulladás gyanújával. Az itt elvégzett vizsgálatok cysta meglétére derítettek fényt az egyik arcüregben, melyet egy másik kórházban eltávolítottak. Ezt követően több intézményben próbálták feltárni a látásromlás hátterét - eredménytelenül.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Magzatkárosító gyógyszer hatásának tulajdonított többszörös
A 37 éves felperes havi vérzésének elmaradása miatt kereste fel az alperes nőgyógyászati szakrendelését. Az alperes orvosa fizikális vizsgálattal myoma-göböt észlelt a méhben, ezért hormontartalmú tabletta szedését írta elő: ultrahangvizsgálatra vagy biokémiai terhességi tesztre nem került sor. A felperes a rendelt gyógyszer szedését megkezdte, abból egy levélnyit be is szedett. Két héttel később ismét megjelent az alperes nőgyógyászati szakrendelésén azzal, hogy a gyógyszeres kezelés ellenére továbbra sem jelentkezett havi vérzése.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Méhnyakrák műtéte során elszenvedett károsodás
A felperes előrehaladott méhnyakrák miatt esett át sürgős műtéten az alperes kórház nőgyógyászati osztályán. A műtét utáni időszakban seb keletkezett a beteg bal farpofáján, amelynek kezelését a kórházban megkezdték. A hazabocsátás után is folytatott kezelés végül is a seb gyógyulását eredményezte. Az alapbetegség tekintetében a műtét eredményes volt, azonban a beteg két és fél évvel később, agyi áttét következtében meghalt.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Baleseti sérülésből eredő maradandó károsodás
A felperes kerékpárjával elesett, melynek következtében jobb csuklótörést és többszörös bordarepedést szenvedett. A törést az alperes kórház sebészeti osztályán rögzítették, és a sérültet három napon át megfigyelés alatt tartották.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Keresztcsonttörés műtéti megoldása
A felperes baleset kapcsán darabos keresztcsonttörést szenvedett, mely miatt több műtétet hajtottak végre rajta. Keresetében vagyoni és nem vagyoni kárai megtérítését igényelte az alperes jogelődjétől. A keresetet elutasító ítéletet a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására és újabb határozat hozatalára utasította. Az újabb eljárásban a felperes arra alapította keresetét az alperessel szemben, hogy a műtét előtt nem kapott teljes körű tájékoztatást, és az orvosok sem a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel jártak el. Keresetében hivatkozott személyiségi jogainak megsértésére is.
II. évfolyam (2007) > 2. szám