Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Koraszülött-ellátás során kialakult infúziós szövődmény
A felperes a terhesség 31. hetében jött világra, ezért az alperes kórház koraszülött- és gyermekintenzív-osztályán infúziós táplálásra szorult. A jobb lábfejébe bekötött infúzió az érpálya körüli szövetekbe jutott, és ott egy nagyjából 533 centiméteres területen bőrelhalást idézett elő. Ennek észlelését követően az infúziót másik helyre kötötték át, a sebet kitisztították és fertőtlenítették, majd hámosító kenőccsel kezelték. A felperest édesanyja három héttel később egy másik egészségügyi intézménybe vitte, ahol bőrátültetést hajtottak végre. A jelenleg 7 éves felperes jobb lábfején egy háromszög alakú, világosbarnán pigmentált folt látható, melynek területén a bőr érzékenyebb a mechanikai hatásokra, és esetenként szúró, bizsergő érzés jelentkezik. A bőrt védeni kell a napfénytől és kiszáradástól, és puha cipő viselése javasolt.
IV. évfolyam (2009) > 3. szám

Bélátfúródás nyomán kialakult rokkantság
Az I. rendű felperest lázas állapot és hasi fájdalmak miatt utalta be háziorvosa az alperes kórházába. A kórház sürgősségi ambulanciáján kórházi felvételt ajánlottak fel a beteg számára az elvégzett vizsgálat alapján. Noha a beteg ezt visszautasította, a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges vért levették, és másnapra rendelték vissza az I. rendű felperest, aki akkor már beleegyezett a kórházi felvételbe. A belgyógyászati osztályra került, ahol folyadékterápiában részesült, majd négy nappal később ultrahang- és CT-vizsgálatot végeztek nála. A képalkotó vizsgálatok bélgyulladást és diverticulosist jeleztek, és felvetették bélátfúródás gyanúját is. Ennek nyomán az I. rendű felperes átkerült a sebészeti osztályra, ahol műtétre került sor, melynek során a szigmabél átfúródására és letokolt tályogra derült fény. A tályogot kitisztították, a gyulladt bélszakaszt eltávolították és a csonkot átmenetileg kivarrták a hasfalra. Ezt néhány hónappal később megszüntették.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Teljes rokkantság gerincműtétet követően
A felperest derékfájdalmai miatt kivizsgálták az alperes kórházában, és az igazolt jobb oldali porckorongsérv miatt az idegsebész sebészeti megoldást javasolt. A IV. ágyéki csigolya magasságában végzett műtét során a kiszakadt porckorongsérvet eltávolították. Az utókezelést követően a felperes állapota rosszabbodott, és a vizsgálatok újabb jobb oldali porckorongsérvet mutattak, ezért egy második műtét során eltávolították az L.V. gyököt nyomó porckorongsérvet. A felperes fájdalmai – átmeneti javulást követően – visszatértek, a fájdalom ezúttal a bal oldalon jelentkezett, ezért egy harmadik sebészeti beavatkozással eltávolították a bal oldali porckorongsérvet, újra feltárták az L.V. gyököt, majd csavarokkal és lemezekkel egymáshoz rögzítették az L.IV.-L.V.-S.I. csigolyákat. E harmadik műtét során a felperes jobb lábfeje megbénult, és fájdalmai fokozódtak. Miután állapota az utókezelés során sem javult, felkereste a műtéteit végző idegsebészt, aki közben már másik kórházban dolgozott. Itt megtörtént a felperes teljes körű kivizsgálása, és ennek alapján az ottani orvosok megállapították, hogy az alperes kórházban elvégzett harmadik műtétnél behelyezett rögzítő lemezek egyike rendellenes helyzetben áll. Ezt egy újabb műtét során eltávolították, a rendszert helyreállították, melynek eredményeként a felperes állapota valamelyest javult, munkaképességét azonban teljes mértékben elveszítette.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Gerinchasadékkal és vízfejűséggel világra jött újszülött esete
A felperes gyermeke gerinchasadékkal és vízfejűséggel született egy egyetemi szülészeti klinikán. A terhesgondozás során előírt szűrővizsgálatokat az alperes kórház végezte. Az alperes alkalmazásában lévő orvos az I. és II. ultrahangvizsgálatnál fejlődési rendellenességre vagy egyéb kóros elváltozásra utaló jelet nem talált. A terhesség 32. hetében elvégzett III. ultrahangvizsgálat során az orvos kétoldali agykamratágulatot észlelt a magzatnál, ezért a progresszív ellátás keretében a klinikára utalta a várandóst. Az itt elvégzett ultrahangvizsgálatkor a keresztcsonti szakaszon több szegmentumra terjedő záródási zavart (spina bifidát) mutattak ki, emellett mindkét oldalkamra esetében kifejezett tágulat volt látható. A terhesség ekkor már magzati javallat okán nem volt megszakítható.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Méheltávolítás hüvelyi szülés kapcsán
A felperest terhességének 38. hetében vette fel az alperes kórház szülészeti osztálya megindult szüléssel. Renyhe fájásai voltak 6-7 percenként, a méhszája kétujjnyira tágult, a magzatvíz rendben volt. A méhszáj később háromujjnyira tágult, de a fájások továbbra is 6-7 percenként jelentkeztek, ezért az alperes szülészorvosa fájáserősítés céljából megrepesztette a burkot, amelynek során közepes mennyiségű meconiumos magzatvíz ürült.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Hepatitis C-fertőzés vértranszfúzió kapcsán
A felperes 1985-ben történt kórházi kezelése során vértranszfúziót kapott, amelynek során hepatitis C-vírussal fertőződött. A fertőzöttségét a 2005 augusztusában elvégzett vérvizsgálat mutatta ki. A felperes – jogi képviselője útján – 2006. július 5-én kelt levelében tájékoztatta az Egészségügyi Minisztériumot a fertőzöttségéről és az I. rendű alperesnél tett igénybejelentéséről, egyben tájékoztatást kért arról, hogy az igényérvényesítés körében milyen további intézkedésekre van szükség.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Többszörös fejlődési rendellenesség okozta hirtelen halál
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a III–IV. rendű felperesek testvére mellhártyagyulladáson esett át. Nem sokkal gyógyulása után éjszaka barátnőjével szórakozott, majd másnap barátnője otthonában rosszul lett.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Jóindulatú daganatnak vélt emlőrák miatti halálozás
A felperesek gyermeke egy rendellenességet jelző tüdőszűrési lelet birtokában kereste fel az alperes sebészeti klinikáját, ahol mammográfiás és ultrahangvizsgálat, majd műtét történt. A műtét során vett szövettani mintát az alperes patológiai klinikájának orvosa jóindulatú elváltozásnak minősítette.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Tájékoztatási kötelezettség megszegése
A felperes 10 hetes terhesként egy hétig állt kórházi kezelés alatt fenyegető vetélés miatt. A terhességének 16. hetében elvégzett, majd két héttel később megismételt AFP-vizsgálat kórosan magas értéket mutatott. A néhány héttel későbbi ultrahangvizsgálat felvetette a magzati károsodás lehetőségét, ezért a kórház orvosa az alperes klinikájára utalta a felperest további kivizsgálás céljából.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

A combcsont fáradásos törése miatti mozgásképtelenség és műtét
A 73 éves felperest jobb alsó végtagi fájdalmai miatt utalta háziorvosa a II. rendű alperes ambulanciájára, ahol jobb csípőtáji érzékenység, a bal csípő beszűkült mozgása, illetve mindkét térd nyomásérzékenysége miatt két hónappal későbbi időpontra kórházi kivizsgálásra és kezelésre jegyezték elő.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Agydaganat és következményes hydrocephalus miatti többszörös műtét
A felperesek 13 éves fiúgyermekénél időszakosan visszatérő, bizonytalan elsápadással és izzadással járó rosszullétek hátterében liquor-elvezetési zavart és ennek következtében fellépő agykamratágulatot kórisméztek egy kórház gyermekgyógyászati osztályán.
II. évfolyam (2007) > 1. szám