Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Rutinműtét végzetes szövődményei
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Orvosi mulasztásnak tulajdonított agykárosodás
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Súlyos idegrendszeri károsodást eredményező farfekvéses szülés
Az I. rendű felperes III. rendű felperessel való terhességének 31. hetében rendszeresen jelentkező fájások miatt, megindult szüléssel jelentkezett az alperes kórházban. A felvételt intéző orvos megállapította, hogy a méhszáj négyujjnyi tágasságú, a magzat medencevégű fekvésű, a fájások 2-3 percenként, megfelelő intenzitással jelentkeznek. A CTG-regisztrátum olyan eltérést jelzett, amely a magzat oxigénellátási zavarára vagy köldökzsinór-anomáliára hívhatja fel a figyelmet.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Végtagfejlődési rendellenességgel világra jött újszülött
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a IV. rendű felperes testvére, a III. rendű felperes végtagfejlődési rendellenességgel született az alperes kórház szülészeti osztályán, melynek következtében bal alkarja könyökízületből hiányzik. A felperesek kártérítés iránt benyújtott keresetükben annak az álláspontjuknak adtak hangot, hogy a kórház orvosai a terhesgondozás során mulasztást követtek el azzal, hogy az ultrahangvizsgálatok során nem ismerték fel a magzat végtaghiányát.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Méheltávolítás hüvelyi szülés kapcsán
A felperest terhességének 38. hetében vette fel az alperes kórház szülészeti osztálya megindult szüléssel. Renyhe fájásai voltak 6-7 percenként, a méhszája kétujjnyira tágult, a magzatvíz rendben volt. A méhszáj később háromujjnyira tágult, de a fájások továbbra is 6-7 percenként jelentkeztek, ezért az alperes szülészorvosa fájáserősítés céljából megrepesztette a burkot, amelynek során közepes mennyiségű meconiumos magzatvíz ürült.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Hepatitis C-fertőzés vértranszfúzió kapcsán
A felperes 1985-ben történt kórházi kezelése során vértranszfúziót kapott, amelynek során hepatitis C-vírussal fertőződött. A fertőzöttségét a 2005 augusztusában elvégzett vérvizsgálat mutatta ki. A felperes – jogi képviselője útján – 2006. július 5-én kelt levelében tájékoztatta az Egészségügyi Minisztériumot a fertőzöttségéről és az I. rendű alperesnél tett igénybejelentéséről, egyben tájékoztatást kért arról, hogy az igényérvényesítés körében milyen további intézkedésekre van szükség.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Többszörös fejlődési rendellenesség okozta hirtelen halál
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a III–IV. rendű felperesek testvére mellhártyagyulladáson esett át. Nem sokkal gyógyulása után éjszaka barátnőjével szórakozott, majd másnap barátnője otthonában rosszul lett.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Jóindulatú daganatnak vélt emlőrák miatti halálozás
A felperesek gyermeke egy rendellenességet jelző tüdőszűrési lelet birtokában kereste fel az alperes sebészeti klinikáját, ahol mammográfiás és ultrahangvizsgálat, majd műtét történt. A műtét során vett szövettani mintát az alperes patológiai klinikájának orvosa jóindulatú elváltozásnak minősítette.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Tájékoztatási kötelezettség megszegése
A felperes 10 hetes terhesként egy hétig állt kórházi kezelés alatt fenyegető vetélés miatt. A terhességének 16. hetében elvégzett, majd két héttel később megismételt AFP-vizsgálat kórosan magas értéket mutatott. A néhány héttel későbbi ultrahangvizsgálat felvetette a magzati károsodás lehetőségét, ezért a kórház orvosa az alperes klinikájára utalta a felperest további kivizsgálás céljából.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

A combcsont fáradásos törése miatti mozgásképtelenség és műtét
A 73 éves felperest jobb alsó végtagi fájdalmai miatt utalta háziorvosa a II. rendű alperes ambulanciájára, ahol jobb csípőtáji érzékenység, a bal csípő beszűkült mozgása, illetve mindkét térd nyomásérzékenysége miatt két hónappal későbbi időpontra kórházi kivizsgálásra és kezelésre jegyezték elő.
II. évfolyam (2007) > 1. szám

Agydaganat és következményes hydrocephalus miatti többszörös műtét
A felperesek 13 éves fiúgyermekénél időszakosan visszatérő, bizonytalan elsápadással és izzadással járó rosszullétek hátterében liquor-elvezetési zavart és ennek következtében fellépő agykamratágulatot kórisméztek egy kórház gyermekgyógyászati osztályán.
II. évfolyam (2007) > 1. szám