Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Felügyeleti hírek

Vita a császármetszésekről
A császármetszésekre vonatkozó adatok részletes elemzését kezdeményezi a szakmai szervezeteknél az Egészségbiztosítási Felügyelet, miután a tavalyi statisztika szerint tovább nő, és az európai uniós államoknál lényegesen nagyobb hazánkban a műtéttel segített szülések aránya. A szakmai kollégium elnöke cáfolja az adatokat, objektív okokkal magyarázza a császármetszések szükségességét, és úgy véli: más dolog, hogy mi lenne az optimális, és megint más, hogy mi a hazai viszonyok között elfogadható arány.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Pszichiátria: időigényes hivatás - csak munkaidőben?
A kormány tervbe vette a járóbeteg-szakrendelések elérhetőségének javítását. A cél, hogy a betegek minél gyorsabban, lakhelyükhöz minél közelebb férjenek hozzá szakorvosi ellátáshoz - mégpedig minél kevesebb várakozással. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ennek kapcsán a közelmúltban azt vizsgálta, milyen ma e tekintetben a pszichiátriai betegek ellátása.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Eljött a számonkérés ideje - szakmailag kifogásolható emlőműtétek
A Sebészeti Szakmai Kollégium ajánlása ellenére még mindig műtenek emlőrákot olyan kórházakban, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet felmérése nyomán a szakminiszter közölte: a jövőben nem végezhetnek ilyen operációkat ott, ahol nem adottak a feltételek. A Szakmai Kollégium vezetője szerint ideje volt a számonkérésnek.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Célkeresztben az alapellátók
Az Egészségbiztosítási Felügyelet ügyfélszolgálatához érkező megkeresések jelentős hányada a háziorvosi és fogászati alapellátást érinti, amelyeknek döntő többsége a joghézagokból, a bekövetkező jogszabály-módosításokból és az ebből fakadó eltérő jogértelmezési gyakorlatból ered. Tavalyelőtt a bírság legmagasabb összege 3 millió, tavaly 1 millió forint volt.
V. évfolyam (2010) > 1. szám