Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Down-kórral született gyermek
A II. és III. rendű felperes gyermeke, az I. rendű felperes a 40 éves II. rendű felperes ötödik terhességéből jött a világra. Az anya mindvégig az alpereshez járt terhesgondozásra. Az újszülöttnél Down-kór fennállását véleményezték.
II. évfolyam (2007) > 2. szám

Végzetes gyógyszercsere
Az I. rendű felperes felesége, a II. és III. rendű felperes édesanyja otthonában elesett, és bokaszalag-szakadást szenvedett. A sérülésre tekintettel az alperes baleseti sebészeti osztályán a külbokaszalag folytonosságának helyreállítására műtétet terveztek spinális érzéstelenítés mellett. Ehhez az orvos a bőr helyi érzéstelenítése után a gerinccsatornába fecskendezte az asszisztensnő által elé tartott ampullából felszívott, érzéstelenítőszernek hitt gyógyszert. A beadást követően a beteg szédülésről és rossz közérzetről panaszkodott, az asszisztens ekkor észlelte, hogy gyógyszercsere folytán érzéstelenítőszer helyett izomlazítót adott az orvos kezébe.
II. évfolyam (2007) > 3. szám

Értelmi fogyatékossággal született gyermek
Az I. rendű felperes terhessége méhen belül alkalmazott fogamzásgátló eszköz ellenére jött létre. A terhesgondozás mindvégig megfelelő és zavartalan volt. Az érett, egészséges újszülöttként világra jött III. rendű felperesnél a szülés utáni órákban nagyobb, feszesebb kutacsot észleltek. Utóbb megállapították, hogy a gyermeknél súlyos fejlődésbeli elmaradás áll fenn, melynek következtében valószínűleg soha nem lesz képes önálló életvitelre.
II. évfolyam (2007) > 3. szám

A szülés közbeni magzati észlelés hiányának tulajdonított halvaszületés
A felperesek nem vagyoni kártérítés iránt indítottak pert, melyben arra hivatkoztak, hogy az alperes orvosainak felróható magatartása miatt veszítették el első közös gyermeküket. Keresetüket arra alapították, hogy az anya kórházi felvétele és a másnap bekövetkezett szülés közötti időszakban a magzat szívműködésének regisztrálása nem volt folyamatos, ehelyett csaknem öt órán keresztül pusztán a szívhangok hallgatásával felügyelték a magzat állapotát. Amikor pedig CTG-vizsgálat történt, az alperes orvosai tévesen értékelték annak regisztrátumát
II. évfolyam (2007) > 3. szám

Ritka tünetegyüttes okozta anyai halálozás
Az I. rendű felperes élettársát, a II-V. rendű felperesek édesanyját az V. rendű felperes terhességével vette fel az I. rendű alperes kórház szülészeti osztálya. A felvételkor megindult szülést észleltek, majd az újszülött fél órán belül világra jött. Az anya a szülés utáni negyedik napon rosszullétről panaszkodott, ezért belgyógyászati konzílium és laboratóriumi vizsgálatok történtek. Utóbbiak vérszegénységet és hemolízisre utaló jeleket mutattak, ezért a beteg transzfúziót kapott.
II. évfolyam (2007) > 3. szám

Szívműtét kapcsán elszenvedett égési sérülés
A felperesek édesapját szívproblémáinak kivizsgálására vette fel az alperes belgyógyászati klinikája. A vizsgálatok eredménye alapján szívműtétet tartottak szükségesnek, melynek elvégzésére a beteget a kórház szívsebészeti osztályára helyezték. A műtét megkezdésekor a betegnél kamrafibrilláció és szívmegállás következett be, mely újraélesztést és szívmasszázst tett szükségessé. Mindeközben az altatást folytatták, és az alperes orvosa alkoholos oldattal fertőtlenítette a műtéti területet.
II. évfolyam (2007) > 3. szám

Szülés során elszenvedett végbélsérülés
Az I. rendű felperes gyermeke születése során végbélsérülést szenvedett, melynek következtében a külső záróizom felületi rostjai is károsodtak. Az alperes orvosai a sérülést észlelték, ellátták, majd a beteget otthonába bocsátották. A beteg ezt követően a hüvely felől székletürítést észlelt, melynek hátterében a hüvelybemenet belső szélétől a végbél külső harmadához futó sipolyjárat igazolódott.
II. évfolyam (2007) > 3. szám

Tartós mozgáskorlátozottsághoz vezető baleseti sérülés
Kerti munkák végzése közben a felperes bokája vashenger alá szorult. A röntgenvizsgálat műtéti beavatkozás szükségességét vetette fel, melyre az alperes kórházában került sor. A beavatkozás után fellépő tartós fájdalmak miatt a beteg sportorvosi szakrendelést keresett fel, ahol arról tájékoztatták, hogy szárkapocscsonttörését nem megfelelően állították helyre. A csont eredeti hosszának visszanyerése érdekében egy másik intézményben több műtét történt, a beteg fájdalmai azonban nem szűntek meg, és a láb jelentős mozgásbeszűkülése következtében a felperes 39 évesen rokkantnyugdíjba kényszerült (lábának mozgásterjedelme mindössze 45 fokos).
II. évfolyam (2007) > 4. szám

Maradandó károsodást okozó gerincműtét
A felperes hosszú idő óta fennálló gerincproblémái miatt több műtéten esett át. Ezt követően került sor ágyéki porckorongsérvének műtéti megoldására, majd ezzel összefüggésben újabb sebészeti beavatkozás vált szükségessé. Utóbbi alkalommal a korábbi műtét következtében létrejött hegszövetet eltávolították és a hegszövet által összenyomott ideggyököt felszabadították. A műtét után a felperes nem tudott jobb lábára ráállni, melynek hátterében a nervus peroneus bénulását észlelték, illetve újabb hegképződést igazoltak.
II. évfolyam (2007) > 4. szám

Rosszindulatú daganat gyanújával végzett kiterjesztett nőgyógyászati műtét
Az 1958-ban született felperes 1996-ban az alperes kórházban műtéten esett át, melynek során a petefészek daganatos elváltozása miatt eltávolították méhét és mindkét petefészkét. A műtét utáni szövettani vizsgálat jóindulatú elváltozást igazolt, ezért a daganat által nem érintett petefészek és a méh eltávolítása utólag szükségtelennek bizonyult.II. évfolyam (2007) > 4. szám

Végtaghiánnyal világra jött gyermek
A II-III. rendű felperesek gyermeke, az I. rendű felperes genetikai eredetű fejlődési rendellenességgel jött világra az alperes szülészeti osztályán, melynek következtében mindkét kezén hiányoznak hüvelykujjai, mutató és középső ujjai összenőttek, mindkét kulcscsontja és lapockacsontja csökevényes. A csonteltérések mellett szívfejlődési rendellenességre (pitvari sövényhiányra) is fény derült.
II. évfolyam (2007) > 4. szám

Szívműtét kapcsán elszenvedett égési sérülés
A felperesek édesapját szívproblémáinak kivizsgálására vette fel az alperes belgyógyászati klinikája. A vizsgálatok eredménye alapján szívműtétet tartottak szükségesnek, melynek elvégzésére a beteget a kórház szívsebészeti osztályára helyezték. A műtét megkezdésekor a betegnél kamrafibrilláció és szívmegállás következett be, mely újraélesztést és szívmasszázst tett szükségessé. Mindeközben az altatást folytatták, és az alperes orvosa alkoholos oldattal fertőtlenítette a műtéti területet
II. évfolyam (2007) > 4. szám

Ritka tünetegyüttes okozta anyai halálozás
Az I. rendű felperes élettársát, a II-V. rendű felperesek édesanyját az V. rendű felperes terhességével vette fel az I. rendű alperes kórház szülészeti osztálya. A felvételkor megindult szülést észleltek, majd az újszülött fél órán belül világra jött. Az anya a szülés utáni negyedik napon rosszullétről panaszkodott, ezért belgyógyászati konzílium és laboratóriumi vizsgálatok történtek.
II. évfolyam (2007) > 4. szám

Nem vagyoni kártérítés iránti igény hepatitis
A felperes még gyermekkorában (1966-ban), majd szülése kapcsán (1975-ben) vért kapott, mely alkalmak egyike során hepatitis C-vírussal fertőződött. Vírusfertőzöttségét 1997-ben állapították meg, majd a kezelés eredménytelenségekor, 1999-ben tájékoztatták őt orvosai a betegség pontos kimeneteléről.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Születési agykárosodás miatt tartós gondozásra szoruló gyermek
Az I-II. rendű felperesek gyermeke, a III. rendű felperes az alperes kórházában agykárosodással jött a világra, ezért önellátásra képtelen, egész életében állandó gondozásra szorul.
II. évfolyam (2007) > 5. szám