Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Aktuális

EWE - Az egyenlő nő hatékony
Az EWE – Equal Woman is Efficient a Tempus Közalapítványnál a HU-2013-Leo-PA-6101 referenciaszámú Leonardo da Vinci partnerségek keretében futó projekt, melyben az 50 év feletti nők szakképzéséről 7 ország osztja meg egymással tapasztalatait 7 workshopon, 6 nemzetközi találkozó keretében. A cél új és hatékonyabb szakképzési módszerek felkutatása a résztvevő országokban addig alkalmazottak összekapcsolásával.
Általános info

A háziorvosoknak döntő szerepük lehetne az öngyilkosságok megelőzésében
A fel nem ismert, kezeletlen depresszió, a megoldhatatlannak tűnő konfliktushelyzetek, a rossz problémamegoldó képesség, a családban látott rossz példák okozzák, hogy világszerte évente egymillió, Magyarországon pedig 2400 ember vet véget önkezével életének. A megkísérelt öngyilkosságok száma ennek hússzorosa lehet. A szakemberek szerint az öngyilkosság megelőzhető, prevenciójában a legnagyobb szerep a háziorvosoknak jut, ugyanis az öngyilkosságra készülők a kísérletet megelőző két hétben felkeresik a családorvos rendelőjét.
V. évfolyam (2010) > 4. szám

Szellemi szabadfoglalkozás az egészségügyben
V. évfolyam (2010) > 2. szám

Szakdolgozó is olthat
Módosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Ami titok, az titok
Elfogadta a pénzügyminisztérium az adatvédelmi biztos útnyilvántartásokra vonatkozó módosító javaslatát.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Új protokollok
A Hivatalos Értesítőben jelentek meg azok az új szakmai irányelvek (IE), protokollok (P), módszertani levelek (ML), melyet az Egészségügyi Minisztérium léptetett hatályba. A szakmai kollégiumok által kiadott irányelvek CD mellékleten beszerezhetők a Magyar Hivatalos Közlönykiadónál.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

A barátság alapja a pontos elszámolás!?
Az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára komoly dilemmát okoz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott, a praxis működtetése után utalt finanszírozási összegen felül milyen tevékenységek végzéséért kérhetnek külön térítési díjat a betegeiktől. A Webdoki internetes portál élőfórumának vendége volt Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet igazgatója, ám nem minden esetben tudott kielégítő választ adni az érdeklődő háziorvosok számára. Kőrösi Lászlót, az egészségbiztosító szakértőjét, Kereszty Évát, a szegedi Igazságügyi Orvostani Intézet vezetőjét és Kovácsy Zsombor ügyvédet kértük: segítsenek a tisztánlátásban.
V. évfolyam (2010) > 1. szám

Mi a háziorvos teendője sürgős szükség esetén?
Iskolai rosszullét, a riasztás ellenére „elérhetetlen” háziorvosok, az ezt követő sürgős ellátás ellenére tragikusan elvesztett kisgyermek – a sajtóban is nagy visszhangot kapott eset nyomán merül fel a kérdés: hol húzódik a háziorvosi felelősség határa? A körzetben történt minden egészségügyi eseményhez a háziorvost kell kihívni? Mi az orvos kötelessége, ha egy eset túlmutat saját lehetőségein?
V. évfolyam (2010) > 1. szám

Az orvosoknak is ismerniük kell a jogot
A folyamatosan változó jogi környezet, ezen belül különösen az egészségügyre jellemző szinte állandó rendeletmódosítások, illetve a betegjogok egyre erőteljesebb érvényesülése miatt az orvosok alapvető érdeke, hogy el tudjanak igazodni a jog útvesztőiben. A jelenleg az ország hat egyetemén folyó jogi szakokleveles orvos- és egészségügyi szakemberképzés nyújt számukra segítséget abban, hogy szert tegyenek azokra az alapvető ismeretekre, amelyek a gyógyszerfelírástól a táppénzbe vételen vagy a szerv- és szövet-transzplantáción át az egészségügyi vállalkozások működtetéséig munkájuk jogi keretfeltételeiben eligazodást nyújtanak.
V. évfolyam (2010) > 1. szám