Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Fel nem ismert HELLP-szindróma miatti anyai halálozás
Az I. rendű felperes házastársa, a II-III. rendű felperesek édesanyja a III. rendű felperessel való, addig zavartalan terhességének 26. hetében néhány órája fennálló panaszok miatt jelentkezett az alperes kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán kora hajnalban. Az ügyeletes orvos a belgyógyászati osztályra irányította, ahol magas vérnyomást állapítottak meg, majd visszaküldték a szülészeti-nőgyógyászati osztályra.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Agykárosodással világra jött gyermek
A II-III. rendű felperesek gyermeke, az I. rendű felperes súlyos fokú agykárosodással született az alperes szülészeti osztályán, melynek következtében mozgásfunkciói, figyelme, beszédkészsége és gondolkodása messze elmarad kortársaiétól. Jelenlegi egészségi állapota rehabilitációs kezelés eredménye, és a jövőben is hosszan tartó fejlesztésre szorul.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Késedelmes kivizsgálás és kezelés miatt indított kártérítési per
Az évek óta cukorbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedő felperest hirtelen fellépő látászavar miatt vette fel az alperes kórház szemészeti osztálya. Az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján a beteg még aznap átkerült a belgyógyászati osztályra. Az osztályos orvos - egyebek mellett - heparininfúziót kötött be, majd neurológiai vizsgálatot követően CT-vizsgálatot rendelt el, és megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy stroke kezelésében jártas szakember is lássa a beteget.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Hepatitis C-fertőzésből adódó többletköltségek miatti vagyoni kár
A felperes 1974-ben történt szülése során vértranszfúziót kapott, amelynek következtében hepatitis C-vírussal fertőződött, ezáltal következményes májkárosodást szenvedett. A fertőzés tényét 1994-ben állapították meg, s azt az 1998-ban elvégzett májbiopszia is megerősítette.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Vitatott mértékű munkaképesség-csökkenés
A felperes korábbi közúti balesetével összefüggésben az alperes intézményében eljárt szakértő 40%-os mértékű munkaképesség-csökkenést állapított meg.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Meddőség elleni műtét kapcsán létrejött sérülés
A felperest meddőség miatt kezelte az I. rendű alperes orvosa. A gyógyszeres terápia befejezését követőn - a beteg beleegyezésével - laparoszkópiás átmosásra került sor a petevezeték átjárhatóságának megítélése végett. A beavatkozás során azonban sérült az egyik ér és a jobb oldali húgyvezető. A történtek észlelését követően az operáló orvos a vérzést haladéktalanul csillapította, és a műtétet érsebész és urológus szakorvos bevonásával folytatta.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Vértranszfúzió kapcsán kialakult hepatitis C-fertőzés
A felperes 1985-ben és 1991-ben történt kórházi kezelései alkalmával vértranszfúziókat kapott, amelyek valamelyikétől hepatitis C megbetegedése alakult ki. Vírusfertőzöttségét 1999-ben állapították meg, és azt a 2001-ben elvégzett májbiopszia megerősítette.
II. évfolyam (2007) > 5. szám

Császármetszés kapcsán bekövetkezett húgyhólyagsérülés
A felperest hármas terhességének 24. hetében vette fel az alperes kórház szülészeti osztálya, majd nyolc nappal később a terhesség megtartását célzó műtétre került sor. A felperes alhasi görcsei és fájásai azonban ezt követően sem szűntek, ezért a 32. terhességi héten az alperes orvosai profilaktikus javallattal császármetszést végeztek. A műtét során a húgyhólyagot megkísérelték leválasztani a méh faláról, eközben azonban a hólyagalapon áthatoló sérülés keletkezett, és sérült a jobb oldali húgyvezeték is, melyet a szülészorvos is észlelt.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Császármetszés kapcsán kialakult többszörös szülési sérülés
A II. rendű felperes az I. rendű felperes terhességének 32. hetében, idő előtti burokrepedést követően született az alperes szülészeti klinikáján, harántfekvés miatti méhizom-ellazítást és sikertelen fejre fordítási kísérletet követő császármetszés során. Az elhúzódó kiemelést követően az újszülött 2/6/7 Apgar-­értékkel és 1600 gramm súllyal jött a világra, és a szülés során kulcscsont- és alkarcsonttörést is szenvedett.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

A Down-kórra utaló többszörös vizsgálati eredmények figyelmen kívül hagyása
Az I. rendű felperes az alperes orvosához járt terhesgondozásra, aki a terhesség első időszakában szükséges vizsgálatokat elvégeztette, majd a terhest a leletekkel együtt a lakóhelye szerinti szakrendelésre irányította, AFP-vizsgálat céljából. A laboratóriumi eredmény alacsony AFP-értéket jelzett, mely a tapasztalatok szerint esetleg összefüggésben lehet Down-kór fennállásával.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Késedelmes császármetszésnek tulajdonított magzati elhalás
A felperes terhessége 35-36. hetében azért kereste fel háziorvosát, mert alhasi fájdalmai voltak, és magzatmozgást nem érzett. A háziorvos az alperes kórházába utalta a terhest, ahol a vizsgálatot követően az ügyeletes orvos azt rögzítette a kórlapra, hogy "a terhes nem érez magzatmozgást, görcsölget, magzatvize nem folyt el"; emellett megjegyezte, hogy jósló jellegű, rendszertelen fájások és jó magzati szívhangok észlelhetők.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Nyakra tekeredett köldökzsinór okozta magzati elhalás
A felperes 25 éves korában, gyógyszeresen indukált első terhességének 38. hetében került felvételre az alperes kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályára, miután a terhesgondozási szakrendelésen a magzati szívműködés és a méhtevékenység együttes vizsgálata (NST) kóros értéket jelzett, emellett közepes fokú vizenyőt és magas vérnyomást állapítottak meg. Felvételkor az alperes orvosai 150/100 Hgmm vérnyomást mértek, közepes fokú vizenyőt és egyujjnyira nyitott nyakcsatornát észleltek.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Fel nem ismert végtaghiánnyal világra jött gyermek
A II. rendű felperes terhességének megállapítása vagy kizárása végett jelent meg az alperes nőgyógyászati szakrendelésén. A szakorvos a pozitív lelet ellenére sem tudta egyértelműen megállapítani a terhességet, ez csak 11 nappal később történt meg, amikor is a II. rendű felperes táppénzes állományba került. Az egy hónappal később elvégzett első ultrahangvizsgálat nem mutatott kóros eltérést. A magzat alsó végtagjai sem ekkor, sem a később öt alkalommal megismételt vizsgálatok alkalmával nem voltak láthatók.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Fel nem ismert aortaszűkület és endocarditis miatti gyermekkori haláleset
A felperesek hároméves gyermeke az alperes gyermekkardiológiai osztályán kardiológiai panaszok miatt állt kivizsgálás alatt. A felállított diagnózis (hypertrophiás cardiomyopathia) alapján az alperes orvosa három hónapra kontrollvizsgálatot javasolt. A szülők négy hónap elteltével egy másik intézmény kardiológiai szakambulanciájára vitték gyermeküket kontrollvizsgálatra, ahol a kardiológus szakorvos enyhe fokú coarctatiót véleményezett, és évenkénti ellenőrzést javasolt.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Visszamaradt lepény okozta szepszis miatti méheltávolítás
A felperes terhessége alatt rendszeres orvosi kezelés alatt állt. A fellépett szövődmények miatt a terhesség második trimeszterében egy alkalommal néhány napos kórházi kezelés alatt állt, majd a szülés előtt öt héttel ismét felvették az alperes kórházának szülészeti-nőgyógyászati osztályára. A non-reaktív NST-leletre, a terminusra és a méhszáj kedvező állapotára tekintettel sor került a szülés megindítására, melynek során egészséges lánygyermek jött a világra.
I. évfolyam (2006) > 2. szám