Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

A spina bifida gyanúját felvető laboratóriumi leletek figyelmen kívül hagyása
A 28 éves felperes terhesség gyanújával jelentkezett az alperes kórház terhesrendelésén. A terhesség tényének igazolódásakor közölte az orvossal, hogy családjában már született nyitott hátgerinccel gyermek, ezért hasonló esetben maga a terhesség megszakítása mellett döntene. A terhesség tényének megerősítésére, majd a 15. és 16. héten is történt ultrahangvizsgálat, melynek során rendellenességre utaló jel nem merült fel. A második ultrahangvizsgálat időpontjában elvégzett AFP-vizsgálat kórosan magas szintet (100 ng/ml) jelzett, mely nyitott gerinc fejlődési rendellenességre utalhatott.
I. évfolyam (2006) > 2. szám

Nyelőcsőműtét következtében létrejött munkaképesség-csökkenés
A felperes súlyos nyelőcső-visszafolyásos betegség (reflux) miatt került műtétre az alperes sebészeti klinikáján. A műtét utáni harmadik napon a betegnél hőemelkedés és fehérvérsejt-szaporulat jelentkezett, ezért az operáló orvosok további megfigyelést javasoltak, a felperes ennek ellenére otthonába távozott.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Maradandó egészségkárosodást okozó gyermekkori baleset
Az I. rendű felperes egy nevelőintézetben balesetet szenvedett, amikor a társai által az emeleti ablakból ledobált gömbvasak egyike eltalálta. Ennek kapcsán gerince megsérült, melynek következtében teljes funkciókiesés, vizelet- és székletürítési problémák álltak be nála. A felperes csak járókerettel, nagy erőfeszítéssel képes a lakáson belül közlekedni.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Halva született magzat
Az első gyermekét váró I. rendű felperes panaszmentes terhességet követően, a szülési terminus letelte után jelentkezett az alperes jogelődjénél, ahol a terhességét gondozó orvos megbízásos jogviszony keretében ügyeleti tevékenységet végzett. Felvétele napján, majd másnap összesen három CTG-vizsgálat történt. Kórházi tartózkodása harmadik napján az asszony szülési fájdalmakat érzett. A néhány órával később elvégzett vizsgálat már nem jelzett szívhangokat.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Kis sérülés kapcsán bekövetkezett haláleset
A felperesek hozzátartozója megtrágyázott földön végzett munka közben bal III. lábujjának talpi felszínén kis sebzést szenvedett. Fájdalmai miatt néhány nap elteltével felkereste háziorvosát, aki az alperes kórház traumatológiai osztályára utalta további ellátás céljából. Itt ellátták a gyulladt sebet, és a beteg tetanusz elleni védőoltást is kapott.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Strandbaleset kapcsán elszenvedett sarokcsonttörés
A felperes fürdőzés közben leugrott egy trambulinról, melynek következtében kompressziós sarokcsonttörést szenvedett. Az alperes kórházában elvégzett műtét során a törött csontot csavarokkal rögzítették. A gipsz eltávolítása után a bal boka duzzanata nem szűnt, a felperes fájdalmai fokozódtak, lába bizonytalanná vált. A csavarok eltávolítása során a külboka és a sarok laterális fala közötti rést kitágították, a felperes fájdalmai azonban a beavatkozást követően sem enyhültek.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Műtét során elszenvedett oxigénhiányos agykárosodás
A felperes egy műtét kapcsán oxigénhiányos agykárosodást szenvedett, melynek következtében munkaképességét teljesen elveszítette, állandó gondozásra és ellátásra szorul. A külvilággal való kapcsolattartása csak olyan gépkocsival oldható meg, melybe a tolókocsi és egy kísérő személy is belefér.
III. évfolyam (2008) > 1. szám

Méhen belüli vírusfertőzés okozta károsodás
A felperes gyermekénél jelentkező tónusosklónusos izomgörcsrohamok (epilepszia) hátterében Dandy-Walker-szindróma igazolódott, ugyanakkor felmerült, hogy a tünetegyüttes részben anyai cytomegalovirus- (CMV-) fertőzés következménye is lehet.
III. évfolyam (2008) > 2. szám

Késedelmesen felismert bélelzáródás
Hátba sugárzó felhasi fájdalom, hányinger és általános gyengeség miatt, szívinfarktus gyanújával utalta háziorvosa az asszonyt az alperes kórházába. A kardiológiai osztályon elvégzett vizsgálatok nem igazolták szív eredetű betegség fennállását, ezért a beteg a belgyógyászati osztályra került.
III. évfolyam (2008) > 2. szám

Szülés kapcsán létrejött végbélsérülés
A felperes végbélzáróizma szülése kapcsán, orvosi hiba folytán sérült. Az ennek következtében kialakult széklettartási zavar miatt munkaképessége 40%-kal csökkent. Az alperes a felperessel kötött egyezség értelmében vagyoni és nem vagyoni kártérítés címén 2,3 millió forintot fizetett a felperesnek. A felperes ezt követően a mindenkori minimálbér összegének megfelelő járadék fizetésére kérte kötelezni az alperest.
III. évfolyam (2008) > 2. szám

Koraterhességből világra jött iker születési agykárosodása
A II-III. rendű felperes ikergyermekei, az I. és IV. rendű felperes idő előtt, a 33. terhességi héten jöttek a világra az alperes szülészeti osztályán. Ezt követően koraszülöttosztályra kerültek, ahol légzési problémák miatt oxigénkezelésben részesültek A IV. rendű felperes gyulladásra utaló tünetek miatt antibiotikumot is kapott, melynek hatására jó általános állapotban bocsáthatták haza.
III. évfolyam (2008) > 2. szám

Szívinfarktus miatti hirtelen haláleset
A felperesek házastársát, illetve édesapját először 1989-ben kezelték infarktus miatt az alperes kórházában. Szúró fájdalmak és rosszullét miatt 2003. január 27-én hajnalban jelentkezett a központi ügyeleten, ahol az elvégzett EKG-vizsgálat heveny szívizomelhalást jelzett, ezért a beteget rohamkocsival az alperes kórházába szállították. Felvételekor a beteg a gyomortájról kiinduló, szívtájra sugárzó szúró fájdalmat panaszolt.
III. évfolyam (2008) > 3. szám

Krónikus hepatitis téves diagnózisa
A felperest krónikus hepatitis diagnózisával kezelték az alperes orvosai. A tünetek hátterében álló valódi betegségre, a genetikai eredetű ritka anyagcsere-eltérések közé tartozó Wilson-kórra csak tíz évvel később, egy másik intézményben történt kivizsgálás során derült fény.
III. évfolyam (2008) > 3. szám

Császármetszés szövődményeiből adódó jelentős munkaképesség-csökkenés
A felperes 23 éves korában császármetszéssel szült az alperes szülészeti osztályán. A műtét után fellépett fertőzés következtében hashártyagyulladás, has- és mellűri gennyedések és felfekvések alakultak ki. A beteg életét csak többszörös műtétekkel sikerült megmenteni, melyek során méhét is el kellett távolítani, és munkaképessége 40 százalékkal csökkent.
III. évfolyam (2008) > 4. szám

Vállficam konzervatív kezeléséből adódó mozgáskorlátozottság
A felperes kerékpárbaleset során vállsérülést szenvedett, melyet az alperes kórház sürgősségi traumatológiai osztályán háromszögkendővel rögzítettek, és a beteg számára kéthetes pihenést javasoltak azzal, hogy panaszok esetén haladéktalanul keresse fel a baleseti sebészeti szakrendelést.
III. évfolyam (2008) > 4. szám