Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Agyembólia trombolitikus kezelésének elmaradása
A felperes édesanyját otthonában agyembólia érte. A mentőegység a beteget kórházba szállította, ahol az elvégzett CT-vizsgálat eredménye alapján trombolízis céljából egy másik intézménybe irányították. Ott azonban a beteget már nem fogadták, mivel a kezeléstől csak három órán belül várható eredmény, és ezen az időtartamon már túl voltak.
III. évfolyam (2008) > 5. szám

Oxigénhiányos agykárosodást szenvedett újszülött
A gyermek elhúzódó újraélesztést követően, oxigénhiányos állapotban, agykárosodással és négy végtagi bénulással jött világra egy kórház szülészeti- nőgyógyászati osztályán. Állapota miatt életkilátásai bizonytalanok, önálló életvitelre képtelen, állandó ápolásra és felügyeletre szorul.
IV. évfolyam (2009) > 1. szám

Fekélyes vastagbélgyulladás miatti teljes bélkiirtás
A felperes két alkalommal állt kórházi kezelés alatt fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) miatt. Második kórházi felvétele alkalmával pszichés problémáinak megoldására gyógyszeres kezelést indítottak, ennek mellékhatásaként azonban izommerevség, nyálfolyás, kényszertartás és nyelési nehezítettség jelentkezett, ezért a beteget egy másik intézmény pszichiátriai osztályára szállították. Innen hat nappal később, súlyos állapotban került vissza, és az életveszély elhárítása csak műtéttel volt lehetséges. A beavatkozás során a teljes vastagbelét a végbéllel együtt kiirtották, és vékonybelét véglegesen kivezették a hasfalra.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Oxigénhiányos újszülöttkori károsodás miatti késői halálozás
Az I–II. rendű felperes élettársi kapcsolatából világra jött újszülött részleges lepényleválás miatt oxigénhiányos agykárosodást szenvedett, majd agylágyulással, vízfejűséggel és epilepsziával összefüggésben fellépett keringési és légzési elégtelenség következtében négyéves korában meghalt.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Bőrgyógyászati kezelés mellékhatásaként fellépett vesekárosodás
A felperes az arcbőrén lévő pattanások miatt kereste fel a bőrgyógyászt, aki gyógyszeres kezelést írt elő számára. Ennek kapcsán láz jelentkezett, a beteg arca és bokája feldagadt, ezért a kezelőorvos javaslatára abbahagyta a gyógyszer szedését. Az immunrendszer legyengülése és a hormonháztartás felborulása következtében kialakult kétoldali belgyógyászati vesebetegség kezelésére kórházi felvétel vált szükségessé. A vesefunkciók folyamatos romlása végül élet-veszélyes állapotba torkollott, melynek megoldására a beteg kétoldali vesetranszplantációra szorult.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Koraszülött-ellátás során kialakult infúziós szövődmény
A felperes a terhesség 31. hetében jött világra, ezért az alperes kórház koraszülött- és gyermekintenzív-osztályán infúziós táplálásra szorult. A jobb lábfejébe bekötött infúzió az érpálya körüli szövetekbe jutott, és ott egy nagyjából 533 centiméteres területen bőrelhalást idézett elő. Ennek észlelését követően az infúziót másik helyre kötötték át, a sebet kitisztították és fertőtlenítették, majd hámosító kenőccsel kezelték. A felperest édesanyja három héttel később egy másik egészségügyi intézménybe vitte, ahol bőrátültetést hajtottak végre. A jelenleg 7 éves felperes jobb lábfején egy háromszög alakú, világosbarnán pigmentált folt látható, melynek területén a bőr érzékenyebb a mechanikai hatásokra, és esetenként szúró, bizsergő érzés jelentkezik. A bőrt védeni kell a napfénytől és kiszáradástól, és puha cipő viselése javasolt.
IV. évfolyam (2009) > 3. szám

Baleseti sérülésből származó maradandó egészségkárosodás
A felperes nyolc méter magasból leesve jobb csuklóját és jobb combcsontját törte, és arca is megsérült. A combcsont törését az alperes kórházában Ender-szögezéssel rögzítették. A csuklótörés kezelése tűződrótos rögzítéssel és gipszeléssel történt. A combcsonttörés nem gyógyult, ezért hét hónappal később új rögzítőanyagot helyeztek be. A csukló idő közben bajonettállásba került.
IV. évfolyam (2009) > 3. szám

Bélátfúródás nyomán kialakult rokkantság
Az I. rendű felperest lázas állapot és hasi fájdalmak miatt utalta be háziorvosa az alperes kórházába. A kórház sürgősségi ambulanciáján kórházi felvételt ajánlottak fel a beteg számára az elvégzett vizsgálat alapján. Noha a beteg ezt visszautasította, a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges vért levették, és másnapra rendelték vissza az I. rendű felperest, aki akkor már beleegyezett a kórházi felvételbe. A belgyógyászati osztályra került, ahol folyadékterápiában részesült, majd négy nappal később ultrahang- és CT-vizsgálatot végeztek nála. A képalkotó vizsgálatok bélgyulladást és diverticulosist jeleztek, és felvetették bélátfúródás gyanúját is. Ennek nyomán az I. rendű felperes átkerült a sebészeti osztályra, ahol műtétre került sor, melynek során a szigmabél átfúródására és letokolt tályogra derült fény. A tályogot kitisztították, a gyulladt bélszakaszt eltávolították és a csonkot átmenetileg kivarrták a hasfalra. Ezt néhány hónappal később megszüntették.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Teljes rokkantság gerincműtétet követően
A felperest derékfájdalmai miatt kivizsgálták az alperes kórházában, és az igazolt jobb oldali porckorongsérv miatt az idegsebész sebészeti megoldást javasolt. A IV. ágyéki csigolya magasságában végzett műtét során a kiszakadt porckorongsérvet eltávolították. Az utókezelést követően a felperes állapota rosszabbodott, és a vizsgálatok újabb jobb oldali porckorongsérvet mutattak, ezért egy második műtét során eltávolították az L.V. gyököt nyomó porckorongsérvet. A felperes fájdalmai – átmeneti javulást követően – visszatértek, a fájdalom ezúttal a bal oldalon jelentkezett, ezért egy harmadik sebészeti beavatkozással eltávolították a bal oldali porckorongsérvet, újra feltárták az L.V. gyököt, majd csavarokkal és lemezekkel egymáshoz rögzítették az L.IV.-L.V.-S.I. csigolyákat. E harmadik műtét során a felperes jobb lábfeje megbénult, és fájdalmai fokozódtak. Miután állapota az utókezelés során sem javult, felkereste a műtéteit végző idegsebészt, aki közben már másik kórházban dolgozott. Itt megtörtént a felperes teljes körű kivizsgálása, és ennek alapján az ottani orvosok megállapították, hogy az alperes kórházban elvégzett harmadik műtétnél behelyezett rögzítő lemezek egyike rendellenes helyzetben áll. Ezt egy újabb műtét során eltávolították, a rendszert helyreállították, melynek eredményeként a felperes állapota valamelyest javult, munkaképességét azonban teljes mértékben elveszítette.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Kinek kell megigényelnie az asztmás állami gondozott emelt összegű családi pótlékát?
Az 1973-ban született, és azóta intézetben nevelkedő felperes súlyos asztmában szenved, és légzőszervi panaszai miatt többször kezelték kórházban és szanatóriumban is. Egészségi állapota miatt többször is intézetet váltott, míg végül nagykorúvá vált, így intézeti ellátása megszűnt. Nagykorúságának eléréséig gyámja a gyermekvédelmi intézet igazgatója volt.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Gerinchasadékkal és vízfejűséggel világra jött újszülött esete
A felperes gyermeke gerinchasadékkal és vízfejűséggel született egy egyetemi szülészeti klinikán. A terhesgondozás során előírt szűrővizsgálatokat az alperes kórház végezte. Az alperes alkalmazásában lévő orvos az I. és II. ultrahangvizsgálatnál fejlődési rendellenességre vagy egyéb kóros elváltozásra utaló jelet nem talált. A terhesség 32. hetében elvégzett III. ultrahangvizsgálat során az orvos kétoldali agykamratágulatot észlelt a magzatnál, ezért a progresszív ellátás keretében a klinikára utalta a várandóst. Az itt elvégzett ultrahangvizsgálatkor a keresztcsonti szakaszon több szegmentumra terjedő záródási zavart (spina bifidát) mutattak ki, emellett mindkét oldalkamra esetében kifejezett tágulat volt látható. A terhesség ekkor már magzati javallat okán nem volt megszakítható.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Halálos nőgyógyászati rutinműtét
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Elektív császármetszés helyett hüvelyi szülés – és széklettartási zavar
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Felborult kerekes szék okozta végzetes csigolyasérülés
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Szülési traumának tulajdonított vízfejűség
IV. évfolyam (2009) > 5. szám