Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

Jogi esetek

Agyembólia trombolitikus kezelésének elmaradása
A felperes édesanyját otthonában agyembólia érte. A mentőegység a beteget kórházba szállította, ahol az elvégzett CT-vizsgálat eredménye alapján trombolízis céljából egy másik intézménybe irányították. Ott azonban a beteget már nem fogadták, mivel a kezeléstől csak három órán belül várható eredmény, és ezen az időtartamon már túl voltak.
III. évfolyam (2008) > 5. szám

Oxigénhiányos agykárosodást szenvedett újszülött
A gyermek elhúzódó újraélesztést követően, oxigénhiányos állapotban, agykárosodással és négy végtagi bénulással jött világra egy kórház szülészeti- nőgyógyászati osztályán. Állapota miatt életkilátásai bizonytalanok, önálló életvitelre képtelen, állandó ápolásra és felügyeletre szorul.
IV. évfolyam (2009) > 1. szám

Fekélyes vastagbélgyulladás miatti teljes bélkiirtás
A felperes két alkalommal állt kórházi kezelés alatt fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) miatt. Második kórházi felvétele alkalmával pszichés problémáinak megoldására gyógyszeres kezelést indítottak, ennek mellékhatásaként azonban izommerevség, nyálfolyás, kényszertartás és nyelési nehezítettség jelentkezett, ezért a beteget egy másik intézmény pszichiátriai osztályára szállították. Innen hat nappal később, súlyos állapotban került vissza, és az életveszély elhárítása csak műtéttel volt lehetséges. A beavatkozás során a teljes vastagbelét a végbéllel együtt kiirtották, és vékonybelét véglegesen kivezették a hasfalra.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Oxigénhiányos újszülöttkori károsodás miatti késői halálozás
Az I–II. rendű felperes élettársi kapcsolatából világra jött újszülött részleges lepényleválás miatt oxigénhiányos agykárosodást szenvedett, majd agylágyulással, vízfejűséggel és epilepsziával összefüggésben fellépett keringési és légzési elégtelenség következtében négyéves korában meghalt.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Bőrgyógyászati kezelés mellékhatásaként fellépett vesekárosodás
A felperes az arcbőrén lévő pattanások miatt kereste fel a bőrgyógyászt, aki gyógyszeres kezelést írt elő számára. Ennek kapcsán láz jelentkezett, a beteg arca és bokája feldagadt, ezért a kezelőorvos javaslatára abbahagyta a gyógyszer szedését. Az immunrendszer legyengülése és a hormonháztartás felborulása következtében kialakult kétoldali belgyógyászati vesebetegség kezelésére kórházi felvétel vált szükségessé. A vesefunkciók folyamatos romlása végül élet-veszélyes állapotba torkollott, melynek megoldására a beteg kétoldali vesetranszplantációra szorult.
IV. évfolyam (2009) > 2. szám

Baleseti sérülésből származó maradandó egészségkárosodás
A felperes nyolc méter magasból leesve jobb csuklóját és jobb combcsontját törte, és arca is megsérült. A combcsont törését az alperes kórházában Ender-szögezéssel rögzítették. A csuklótörés kezelése tűződrótos rögzítéssel és gipszeléssel történt. A combcsonttörés nem gyógyult, ezért hét hónappal később új rögzítőanyagot helyeztek be. A csukló idő közben bajonettállásba került.
IV. évfolyam (2009) > 3. szám

Kinek kell megigényelnie az asztmás állami gondozott emelt összegű családi pótlékát?
Az 1973-ban született, és azóta intézetben nevelkedő felperes súlyos asztmában szenved, és légzőszervi panaszai miatt többször kezelték kórházban és szanatóriumban is. Egészségi állapota miatt többször is intézetet váltott, míg végül nagykorúvá vált, így intézeti ellátása megszűnt. Nagykorúságának eléréséig gyámja a gyermekvédelmi intézet igazgatója volt.
IV. évfolyam (2009) > 4. szám

Halálos nőgyógyászati rutinműtét
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Elektív császármetszés helyett hüvelyi szülés – és széklettartási zavar
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Felborult kerekes szék okozta végzetes csigolyasérülés
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Szülési traumának tulajdonított vízfejűség
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Rutinműtét végzetes szövődményei
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Orvosi mulasztásnak tulajdonított agykárosodás
IV. évfolyam (2009) > 5. szám

Súlyos idegrendszeri károsodást eredményező farfekvéses szülés
Az I. rendű felperes III. rendű felperessel való terhességének 31. hetében rendszeresen jelentkező fájások miatt, megindult szüléssel jelentkezett az alperes kórházban. A felvételt intéző orvos megállapította, hogy a méhszáj négyujjnyi tágasságú, a magzat medencevégű fekvésű, a fájások 2-3 percenként, megfelelő intenzitással jelentkeznek. A CTG-regisztrátum olyan eltérést jelzett, amely a magzat oxigénellátási zavarára vagy köldökzsinór-anomáliára hívhatja fel a figyelmet.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Végtagfejlődési rendellenességgel világra jött újszülött
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a IV. rendű felperes testvére, a III. rendű felperes végtagfejlődési rendellenességgel született az alperes kórház szülészeti osztályán, melynek következtében bal alkarja könyökízületből hiányzik. A felperesek kártérítés iránt benyújtott keresetükben annak az álláspontjuknak adtak hangot, hogy a kórház orvosai a terhesgondozás során mulasztást követtek el azzal, hogy az ultrahangvizsgálatok során nem ismerték fel a magzat végtaghiányát.
IV. évfolyam (2009) > 6. szám