Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

VII. évfolyam (2016) > 1. szám

Bevezető

Az EESZT bevezetése és szolgáltatásai
Papíralapon szinte megszámlálhatatlan egészségügyi dokumentum keletkezik életünk folyamán, amelyek kisebb vagy nagyobb részét elhagyjuk, illetve nincs mindig nálunk. Az ellátás biztonsága az orvos rendelkezésére álló egészségügyi adatok mennyiségétől is függ, fontos, hogy amikor valaki bekerül egy fekvő- vagy járóbeteg-ellátó intézménybe, a kezelőorvos elegendő adattal rendelkezzen róla ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terápiát a lehető legrövidebb idő alatt megállapíthassa. A rendszer legfőbb célja, hogy a betegek minél biztonságosabb és minél inkább személyre szabott ellátást kapjanak.

Hiányzik a valódi adatvédelem, az információs önrendelkezés
Magyarországon az egészségügyben gyakorlatilag nincs adatvédelmi tájékoztatás, nem csak orvos ismerheti meg a személyes egészségügyi adatokat, túlzott az adatmegőrzés ideje, lényegében nincs adattörlés, a tiltakozás alig megvalósítható, továbbá előzetes tájékoztatás és hozzájárulás nélkül kényszerintézkedésként végeznek kutatást az adatainkon, sorolja a panaszokat Alexin Zoltán egészségügyi adatvédelmi szakember, aki szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetésével további romlásra számíthatunk.

Zsarolóvírus: kórházak a váltságdíj hálójában
A hazai egészségügyben a kiberbiztonság sem világszínvonalú. Elég egy közepes képességű hacker, és a rendszerek bármikor leállhatnak, kórházi adatbázisok és applikációk eshetnek zsarolóvírusok fogságába, betegadatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér bevezetése eddig ismeretlen kockázatokat, megoldandó feladatokat rejt.

Pszichoterápia és betegbiztonság - A jogrendszernek is szüksége van a diagnózisra
A Budapesten megrendezett II. Betegbiztonsági Konferencián dr. Simon Lajos, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense előadásában arról beszélt, milyen kockázat jelentkezhet a terápia során a beteg, illetve a terapeuta oldaláról. A szakemberrel a konferencia után többek között a szupervízió szabályozásának hiányosságáról, az önismeret fontosságáról, és arról beszélgettünk, betegség-e a gender identiy disorder.

Az orvos és a jogász együttműködésére épülő jogvédelem
A betegbiztonságot veszélyeztető nemkívánatos események – kórházi fertőzések, gyógyszermellékhatások, elesés, ablakon kiugrás, dekubitusz – miatt egyre gyakrabban indítanak kártérítési pereket, minden szempontból előnyösebb tehát a megelőzés, amiben az orvos és intézményi jogász együttműködésének óriási szerepe van.

Mi eredményezi a megfelelő beteg-együttműködést?
Még a biológiai szemléletű pszichiátriának is óriási haszna származik abból, ha tud dinamikusan gondolkodni, mondja dr. Pető Katalin. Ahhoz pedig, hogy tudjon dinamikusan gondolkodni, az kell, hogy az orvosoknak legyen önismeretük, saját élményük arról, hogyan következnek a dolgok egymásból a páciens életében. A pszichiáter, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus szakemberrel többek között a test-lélek egységről és a társadalmi nemek kérdéséről beszélgettünk.