Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

VII. évfolyam (2015) > 2. szám - nőgyógyászoknak

Bevezető

Néhány gondolat a köldökvérőssejtek alkalmazásáról és tárolásáról
Mielőtt bárki is prekoncepcióval vádolna a köldökvérőssejtek felhasználásával kapcsolatban, hadd szögezzem le a következőt: a köldökvérőssejtek fantasztikus lehetőséget jelentenek a vérképzőőssejt-transzplantációban, és rengeteg előnnyel rendelkeznek az egyéb forrásból származó őssejtekkel szemben. Azonban igen ritka és kivételes az olyan alkalom, amikor a levett saját köldökvérőssejtek jelentik a gyógyulás reményét.

Az ideológia győzött a betegbiztonság felett
Amióta megszűnt az Egészségbiztosítási Felügyelet, a betegjogok vonatkozásában nincs valóban hatékony jogorvoslati fórum Magyarországon, mondja dr. Bence Rita, a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet Betegjogi Programjának vezetője. Ezért ma Magyarországon leginkább a civilek harcolnak a betegek jogainak érvényesüléséért. Milyen panaszokkal fordulnak hozzájuk a betegek, és milyen szempontokat érdemes jobban figyelembe venniük a szülész-nőgyógyászoknak?

Társadalmilag változó betegjogi elvárások
Míg a görög mitológia szerint maga a gyó- gyítás istene, Aszklepiosz is császármet- széssel született – Apolló metszette ki any- ja, Coronis testéből –, napjainkra a sectio caesarea a szülészet egyik legfontosabb és leggyakrabban használt, halandók számá- ra is biztonságos műtéti beavatkozásává vált.

A betegjogok legfontosabbika
Mit tehetünk azért, hogy a betegnek eszébe se jusson beperelni az orvost, milyen alternatív panaszkezelési lehetőségek volnának a jogi úton kívül, morális kötelesség-e az orvosi személyiség karbantartása – többek között ezekről a témákról beszélgettünk dr. Kovács József orvos-bioetikussal, pszichoterapeutával.

Betegnek minősíthetjük-e azokat, akik nem kívánják a szexet?
Dr. Vizi János pszichiátert, szexuális medicina és jogász szakembert kérdeztük.