Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

VII. évfolyam (2015) > 1. szám - pszichiátereknek

Felütés

Jogászkodva gyógyítani
A kockázatkezelés nem egy részterülete az orvosi tevékenységnek, hanem egy szemléletmód, amelyben az orvos – saját jól felfogott érdekéből – megpróbálja összehangolni a jogi szempontokat a gyógyító tevékenység szempontjaival.

Az igazságügyi orvosszakértés hazai helyzete
Az igazságügyi orvosszakértő kompetenciája, a klinikai szakorvosi képesítéssel (belgyógyászat, szülészet stb.) bejegyzett igazságügyi orvosszakértők helye, szerepe, egymáshoz való viszonya, a szakvélemények jogi státusza, azok gyakorlati megítélése számos problémát vet fel. Ezek most, az igazságügyi szakértői rendszer átalakítására vonatkozó tervezési időszakban különösen fontosak. A miniszteriális szinten zajló szakmai átalakításnak nem kisebb a tétje, mint hogy egy kézbe kerül-e a szakértők kirendelésének jogosultsága, és ha igen, mely intézmény lesz a befutó. Az alábbiakban a Jogorvoslap szakértőinek álláspontját ismertetjük. Név nélkül nyilatkozó szakértők mellett dr. jud. et med. Martini Jenő ügyvéd volt segítségünkre a jelenségek tisztázásában és megfogalmazásában.

Európa messze
Az igazságügyi elmeorvos-szakértők munkájára egy sajátos aspektusból lát rá a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet. A TASZ segítségét cselekvőképességgel kapcsolatos ügyekben szokták kérni olyan emberek, akik úgy érzik, a rendszer joghátrányba hozza őket – mondja Verdes Tamás, a szervezet fogyatékosügyi programkoordinátora.

„A mérlegelésen múlik”
Kovács Ildikó, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet igazságügyi elmeorvos-szakértője