Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

VI. évfolyam (2014) > 2. szám - pszichiátereknek

Felütés

Az ellátás tükre, a dokumentáció
A kártérítési perekben az alperes egészségügyi intézmények részéről a dokumentáció a legfőbb bizonyíték. A dokumentáció jelentősége miatt az egészségügyi törvény keretszabályozással meghatároz bizonyos kötelezettségeket, ám a részletes szabályozás az intézmények feladata.

Ami nincs leírva, az nem történt meg
A dokumentáció részletes szabályozásáról minden intézmény maga dönt a törvényadta keretek között. Érdemes átgondolni azokat a szempontokat, amelyek a dokumentálást alkalmassá teszik arra, hogy egy jogesetben védelmet nyújtsanak, s egyben a dokumentáció elkészítése mellett maradjon idő a gyógyításra is.

Amit a papír elbír
A dokumentációban szereplő diagnózisoknak egymással és a valósággal összhangban kell lenniük, ám ez nem mindig van így.

Veszélyeztető magatartás, állapot és a kötelező gyógykezelés
Nem „jogászkodás” a pontos szóhasználat, a szakkifejezéseknek súlyos jogi relevanciájuk van. Nem mindegy, hogy veszélyeztető állapotot vagy veszélyeztető magatartást írunk, és az is fontos, hogy a minősítést a betegről szóló konkrét tapasztalatokkal támasszuk alá.

Itt tessék aláírni
Nehéz eltalálni, hogy a kezelések kockázatairól milyen mélységben kell tájékoztatni a betegeket ahhoz, hogy az orvos – egy esetleges jogi eljárás során – védve legyen, ugyanakkor tájékoztatási kötelezettsége teljesítése mellett a gyógyításra is maradjon ideje.

A nyílt kommunikáció életet menthet
Döbbenetes hatása van az egészségügyben a megfelelő kommunikációnak. Nem csak dollármilliókat lehet spórolni azzal, ha nyíltan felvállaljuk a műhibát, de a gyógyítás színvonalának emelése, a műhibák csökkentése is elképzelhetetlen nélküle.