Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

VI. évfolyam (2014) > 2. szám - nőgyógyászoknak

Felütés
Majdnem minden orvos azt vallja, hogy napi munkája során találkozik orvos és beteg kapcsolatát érintő jogi kérdésekkel. A Szinapszis Kft. és a webbeteg.hu egészségportál tavalyi orvosbetegjogi kutatásából azonban az derül ki, hogy az orvosoknak mindössze 36 százaléka tartja magát és kollégáit eléggé felkészültnek ezekben a helyzetekben, és 16 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tartják magukat és társaikat felkészültnek.

Az ellátás tükre, a dokumentáció
A kártérítési perekben az alperes egészségügyi intézmények részéről a dokumentáció a legfőbb bizonyíték. A dokumentáció jelentősége miatt az egészségügyi törvény keretszabályozással meghatároz bizonyos kötelezettségeket, ám a részletes szabályozás az intézmények feladata.

Ami nincs leírva, az nem történt meg
A dokumentáció részletes szabályozásáról minden intézmény maga dönt a törvényadta keretek között. Érdemes átgondolni azokat a szempontokat, amelyek a dokumentálást alkalmassá teszik arra, hogy egy jogesetben védelmet nyújtsanak, s egyben a dokumentáció elkészítése mellett maradjon idő a gyógyításra is.

Itt tessék aláírni
Nincs általános szabály arra vonatkozóan, hogy mit kell tartalmaznia a tájékoztatásnak ahhoz, hogy az egészségügyi szolgáltató levédje magát és képes legyen bizonyítani: a beteg tudta, milyen beavatkozásba egyezik bele. A bíróság minden esetet egyedileg mérlegel.

A megvádolt orvos
Perben részt venni annak sem jó, aki a pert kezdeményezi, hát még annak, akit valami mulasztással vádolnak. Ha az illető orvos, aki a gyógyításra, mások életének megmentésére, életminőségének javítására tette fel az életét, akkor számára különösen stresszes egy ilyen eljárás.

A nyílt kommunikáció életet menthet
Döbbenetes hatása van az egészségügyben a megfelelő kommunikációnak. Nemcsak dollármilliókat lehet spórolni azzal, ha nyíltan felvállaljuk a műhibát, de a gyógyítás színvonalának emelése, a műhibák csökkentése is elképzelhetetlen nélküle.