Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

V. évfolyam (2010) > 2. szám

Válogatás a Legfelsőbb Bíróság ítéleteiből
Nemcsak hazánkban, a világon mindenütt a polgári perek közül talán a legproblematikusabbak a kártérítési perek. Lapunkban a Legfelsőbb Bíróság által tárgyalt ügyekből tájékozódhatnak arról, hogy a peres eljárások során a bírák – a bizonyítékok szabad mérlegelésének elve alapján – miként értékeltek egy-egy esetet.

Pluszpénz a praxisműködtetésre
A Jogorvoslap 2010. évi 1. számában ar¬ról írtunk, mely esetekben kérhet pénzt betegeitől a háziorvos. A praxisok több-letbevételi lehetőségeit taglaló írásunkkal kap¬csolatban dr. Hanti Péter orvos¬jogász az alábbi kérdések tisztázására kérte a Jogorvoslapot

Megvalósuló álom: külföldön is gyógyíttathatjuk magunkat
Úgy tűnik, lassan az egészségügyben is valóra válik a teljes mobilitás, és akár Ausztriában is kezeltethetjük magunkat. Vagy mégsem? Az unió egészségügyi miniszterei megállapodtak a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatásokról, de az irányelv számos olyan korlátozást tartalmaz, amely megnehezíti, hogy szabadon válasszuk meg az ellátás helyét.

Amiről ritkán beszélünk: a betegek kötelezettségei
A betegek jogairól sokat, a kötelezettségeiről viszont nagyon keveset beszélünk. Vajon felelősségre vonható az a beteg, aki nem tartja be az orvos utasításait? A kérdésfelvetés egyáltalán nem érdektelen, ugyanis az eltékozolt terápia, a feleslegesen kiváltott gyógyszerek és az állapotromlás miatti jelentős többletkiadások rengeteg pénzt visznek el az E-alap számlájáról. A szerződésszegés a betegek részéről „bocsánatos bűn”?

Kívánságlista – fókuszban az alapellátás
Soha nem látott lehetőség rejlik abban, hogy nem külön-külön minisztériumban, hanem egy helyen foglalkoznak a jövőben az egészségügy, a szociálpolitika és az oktatásügy kérdéseivel – vélték a Nemzeti Egészségügyi Tanács tagjai a kormányalakulást követő első ülésükön. A szakmai szervezetek konkrét elvárásokat fogalmaztak meg Réthelyi Miklós miniszter felé, aki szeptemberre ígért konkrét választ a felvetésekre. A Jogorvoslap az alapellátásban dolgozók elvárásait vette górcső alá.

Hírek

Szellemi szabadfoglalkozás az egészségügyben

Ha kimondom, nem fogom tudni megvalósítani
Szócska Miklós a Világgazdaság által szervezett egészségpolitikai konferencián mutatkozott be, ahol a hozzáértők az azonnali intézkedést igénylő bejelentéseken túl érzékelhették: az államtitkár kapkodás nélkül, lassan, de újraindítja az ágazatot. Bár a konkrét intézkedések bejelentésének lehetőségét Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén illetlenül beelőzte, s egy nappal korábban kihirdette a felügyelet megszüntetését, a kötelező kamarai tagság visszaállítását és a minimumrendelet felfüggesztését – Szócska nem dühös. Amikor erről faggatjuk, egy idézettel felel: „Arra sose legyél mérges, ha valaki a te ötleteidet valósítja meg, mert végső soron az eredmény a lényeg.” Állítja: egy egészségpolitika van, erre előbb-utóbb mindenki rájön majd.

Bevezető