Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

IV. évfolyam (2009) > 6. szám

Ahány ember, annyi szubjektív valóság
Az orvosi kártérítési perek szereplői éppúgy megtapasztalhatják, mint bárki egyéb helyzetekben: ugyanarra a dologra bizony sokféleképpen emlékezünk. Kutatások azonban arra is fényt derítettek, hogy nem csupán az emlékezetünk, de már az érzékelésünk sem azonos. Prof. dr. Molnár Péterrel, a Debreceni Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének munkatársával beszélgettünk észlelésünk és emlékezetünk sajátos világáról.

A megállított időkocka
Orvosi kártérítési perekkel foglalkozó bírák, ügyvédek szinte egyöntetűen megerősítik mindazt, amit emlékezetünk csalfaságáról a pszichológus szemszögéből elmond Az érzelmekben fürdő emlékezet című cikkünkben prof. dr. Molnár Péter. A Debreceni Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének munkatársával készült interjúnkhoz érkezett kommentárjaikban leginkább talán mégis azzal értenek egyet a jogalkalmazók, hogy ha az orvos megfelelően kommunikál betegével, azzal bizony már érzékelését, ennek nyomán pedig emlékezetét is pozitívan befolyásolhatja.

Szakdolgozó is olthat
Módosult a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló rendelet.

Ami titok, az titok
Elfogadta a pénzügyminisztérium az adatvédelmi biztos útnyilvántartásokra vonatkozó módosító javaslatát.

Új protokollok
A Hivatalos Értesítőben jelentek meg azok az új szakmai irányelvek (IE), protokollok (P), módszertani levelek (ML), melyet az Egészségügyi Minisztérium léptetett hatályba. A szakmai kollégiumok által kiadott irányelvek CD mellékleten beszerezhetők a Magyar Hivatalos Közlönykiadónál.

Súlyos idegrendszeri károsodást eredményező farfekvéses szülés
Az I. rendű felperes III. rendű felperessel való terhességének 31. hetében rendszeresen jelentkező fájások miatt, megindult szüléssel jelentkezett az alperes kórházban. A felvételt intéző orvos megállapította, hogy a méhszáj négyujjnyi tágasságú, a magzat medencevégű fekvésű, a fájások 2-3 percenként, megfelelő intenzitással jelentkeznek. A CTG-regisztrátum olyan eltérést jelzett, amely a magzat oxigénellátási zavarára vagy köldökzsinór-anomáliára hívhatja fel a figyelmet.

Többszörös fejlődési rendellenesség okozta hirtelen halál
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a III–IV. rendű felperesek testvére mellhártyagyulladáson esett át. Nem sokkal gyógyulása után éjszaka barátnőjével szórakozott, majd másnap barátnője otthonában rosszul lett.

Végtagfejlődési rendellenességgel világra jött újszülött
Az I–II. rendű felperesek gyermeke, a IV. rendű felperes testvére, a III. rendű felperes végtagfejlődési rendellenességgel született az alperes kórház szülészeti osztályán, melynek következtében bal alkarja könyökízületből hiányzik. A felperesek kártérítés iránt benyújtott keresetükben annak az álláspontjuknak adtak hangot, hogy a kórház orvosai a terhesgondozás során mulasztást követtek el azzal, hogy az ultrahangvizsgálatok során nem ismerték fel a magzat végtaghiányát.

Méheltávolítás hüvelyi szülés kapcsán
A felperest terhességének 38. hetében vette fel az alperes kórház szülészeti osztálya megindult szüléssel. Renyhe fájásai voltak 6-7 percenként, a méhszája kétujjnyira tágult, a magzatvíz rendben volt. A méhszáj később háromujjnyira tágult, de a fájások továbbra is 6-7 percenként jelentkeztek, ezért az alperes szülészorvosa fájáserősítés céljából megrepesztette a burkot, amelynek során közepes mennyiségű meconiumos magzatvíz ürült.

Hepatitis C-fertőzés vértranszfúzió kapcsán
A felperes 1985-ben történt kórházi kezelése során vértranszfúziót kapott, amelynek során hepatitis C-vírussal fertőződött. A fertőzöttségét a 2005 augusztusában elvégzett vérvizsgálat mutatta ki. A felperes – jogi képviselője útján – 2006. július 5-én kelt levelében tájékoztatta az Egészségügyi Minisztériumot a fertőzöttségéről és az I. rendű alperesnél tett igénybejelentéséről, egyben tájékoztatást kért arról, hogy az igényérvényesítés körében milyen további intézkedésekre van szükség.