Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

IV. évfolyam (2009) > 3. szám

Az orvosok tudása az igazságszolgáltatás eszköze lehet. Bizonyosságot adunk az igazukat keresőknek – véli dr. Kereszty Éva
Fiatal, ambiciózus és az orvosi jog területének alapos ismerője dr. Kereszty Éva, aki lehetőséget kapott arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Tanszékét vezesse. Új szemléletet igyekszik elterjeszteni mind a hallgatói, mind pedig a gyakorló orvosok körében, és vallja: minden egyes eset megoldásával az orvoslás társadalmi küldetéséhez járulnak hozzá.

Háziorvosi szolgálatok: új támogatási rendszer - Minőségi, hatékony munkára ösztönöz a szaktárca
Egyelőre még szakmai egyeztetés alatt áll az az elképzelés, mely a támogatási rendszerbe épített ösztönzővel, különféle indikátorok mérésével igyekszik arra késztetni a háziorvosokat, hogy praxisukban minőségi és hatékony gyógyító tevékenységet folytassanak. Az alábbiakban az egyelőre még csak formálódó elképzelés főbb elemeit ismertetjük.

Mit mutatnak a számok? - Felmérés a háziorvosok tevékenységéről
Egy évet, a 2007. júniustól 2008. májusig tartó időszakot elemzi az a tanulmány, melyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár munkatársai készítettek a praxisok tételes betegforgalmi jelentései alapján. A felmérés alapján meglehetősen pontos képet kaphatunk a háziorvosokhoz bejelentkezett biztosítottak egészségügyi állapotáról, a biztosítottak magatartásáról, beteg-compliance-ről, a háziorvosok gyógyszer-, gyógyászati segédeszköz vényfelírási és továbbküldési gyakorlatáról.

Gyógyszer-támogatási körkép
Rengeteg adatot, összehasonlítást látni és hallani a gyógyszerellátás kedvező és kedvezőtlen tendenciáiról. Sajnos ezek szinte mindegyike féligazságokat tartalmaz, aminek elsődleges oka, hogy igen komplex rendszerről van szó, és nagyon nehéz olyan mutatót találni, amely minden lényeges szempontnak megfelel, rendelkezésre állnak a számításához szükséges alapadatok, és ráadásul össze is vethető más országok azonos mutatóival.

Fókuszban az urológusok ellen indított perek
Viszonylag csekély az urológusi beavatkozásokkal kapcsolatos perek száma – szögezi le Havasi Péter, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnöke, mikor e szakterület legkirívóbb eseteiről faggatjuk. Azonban e kevés eljárás között található néhány érdekes, mondhatni, furcsa ítélet is.

Koraszülött-ellátás során kialakult infúziós szövődmény
A felperes a terhesség 31. hetében jött világra, ezért az alperes kórház koraszülött- és gyermekintenzív-osztályán infúziós táplálásra szorult. A jobb lábfejébe bekötött infúzió az érpálya körüli szövetekbe jutott, és ott egy nagyjából 533 centiméteres területen bőrelhalást idézett elő. Ennek észlelését követően az infúziót másik helyre kötötték át, a sebet kitisztították és fertőtlenítették, majd hámosító kenőccsel kezelték. A felperest édesanyja három héttel később egy másik egészségügyi intézménybe vitte, ahol bőrátültetést hajtottak végre. A jelenleg 7 éves felperes jobb lábfején egy háromszög alakú, világosbarnán pigmentált folt látható, melynek területén a bőr érzékenyebb a mechanikai hatásokra, és esetenként szúró, bizsergő érzés jelentkezik. A bőrt védeni kell a napfénytől és kiszáradástól, és puha cipő viselése javasolt.

Baleseti sérülésből származó maradandó egészségkárosodás
A felperes nyolc méter magasból leesve jobb csuklóját és jobb combcsontját törte, és arca is megsérült. A combcsont törését az alperes kórházában Ender-szögezéssel rögzítették. A csuklótörés kezelése tűződrótos rögzítéssel és gipszeléssel történt. A combcsonttörés nem gyógyult, ezért hét hónappal később új rögzítőanyagot helyeztek be. A csukló idő közben bajonettállásba került.