Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

III. évfolyam (2008) > 5. szám

Agyembólia trombolitikus kezelésének elmaradása
A felperes édesanyját otthonában agyembólia érte. A mentőegység a beteget kórházba szállította, ahol az elvégzett CT-vizsgálat eredménye alapján trombolízis céljából egy másik intézménybe irányították. Ott azonban a beteget már nem fogadták, mivel a kezeléstől csak három órán belül várható eredmény, és ezen az időtartamon már túl voltak.

A Generali-Providencia Zrt. szerepe - Miért ilyenek a felelősségbiztosítások?
A kilencvenes évek végén a Generali-Providencia biztosítótársaság vezetői úgy döntöttek, kivonulnak az egészségügyi intézmények felelősségbiztosítási piacáról. A korábban főként fekvőbeteg-ellátókkal szerződött társaság jelenleg kizárólag magánorvosokkal, kisebb szolgáltatókkal szerződik. Ez a terület a kórházi szektorhoz képest jóval kiszámíthatóbban működik.

Az Allianz Hungária Zrt. kárrendezési gyakorlata - Múlt és jelen tapasztalatai
Az orvosi felelősség tárgyának és határainak megállapításában nagy eltérésekkel találkozhatunk. A felelősség ügyében két kérdésre kell elméletileg válaszolnunk: miért felelős az orvos, és ki bírálja el az orvos eljárását, esetleg hibáját?

A felelősségbiztosítók szemszögéből: az Allianz Hungária Zrt. gyakorlata
Az Allianz Hungária Zrt. Magyarország piacvezető biztosítótársaságaként már megalakulásától kezdve, vagyis több mint 20 éve foglalkozik szakmai felelősségbiztosításokkal, ezen belül is az egészségügyi szolgáltatók felelősségbiztosításával. Ennek megfelelően van olyan magyarországi intézmény, amely 19 éve folyamatosan az ügyfelük. A szerződéskötések terén az 1999-es év hozta a fordulópontot, amikor a budapesti kórházak egyesített közbeszerzési eljárást írtak ki a biztosítási szolgáltatás vásárlására. Ettől az időponttól társaságunk ezen ügyfélcsoport vonatkozásában a piac egyik meghatározó szereplője lett.

Égessük közösen két végén a gyertyát
A nagy élettapasztalattal bíró bölcsek szerint veszélyes egy időben két végén égetni a gyertyát. Azt is mondják, hogy a veszélyes cselekedetek véghezviteléhez bátorság kell, vagyis tulajdonképpen bátor cselekedet egyszerre két végén égetni a gyertyát. S ha már a nagy igazságoknál tartunk, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bátraké a szerencse! Mindezekből okulva, talán nem túlzás azt állítani: nem árt, ha a gyertya két végén való égetéséhez bátorság és szerencse is társul. Már csak azért sem, mert az egészségügyi szolgáltatóknak - a pénz mellett - leginkább e két tényezőre lesz szükségük ahhoz, hogy a szakmai-kártérítési felelősséggel kapcsolatos sürgető problémáikat orvosolhassák.

Felelősségbiztosítás az EU-tagországok egészségügyi ellátásában - A sokszínű európai gyakorlat
Az Európai Unió tagországai különféle eszközöket használnak az orvosi műhibák, az orvosok által okozott sérülések kockázatának enyhítésére. Az országok többségében a műhibák és egyéb - orvosi tevékenységhez kapcsolódó, egészségügyi intézményhez kötődő - hibák kártérítési kötelezettségeit a kártérítési jog és az orvosi felelősségbiztosítás kombinációjával fedezik. Ezekben a rendszerekben az orvosok felelősségét, gondatlanságát bírósági eljárásokon keresztül kell bizonyítani - derül ki az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet összeállításából.

Indul a jogi doktori iskola a Semmelweis Egyetemen - Egyenlő mércével
Jelentős előrelépés az orvosi jog oktatása terén, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság az országban elsőként akkreditálta a Semmelweis Egyetemen doktori iskoláját. Dr. Busch Béla, az iskola egyik vezetője a Jogorvoslapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a most induló képzés miként segítheti a hallgatók jogtudatos magatartását.

Kedves Olvasóink!
Szimbolikus és egyben rendkívül méltó környezetben, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács épületében rendeztük meg a Jogorvoslap és az Egészség Joga Alapítvány első konferenciáját.