Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

III. évfolyam (2008) > 3. szám

Kézikönyv szakembereknek és segítő laikusoknak - A pszichiátriai és szenvedélybetegekről
Hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett a közelmúltban a Jogorvoslap kiadója, a Lélekben Otthon Kft. A Pszichiátriai gondozási kézikönyv kétféle kiadásban, de hasonló tartalommal két célcsoporthoz szól: egyrészt a pszichiátriai és a szenvedélybetegekkel foglalkozó szakemberekhez, másrészt a téma iránt érdeklődő laikusokhoz. Az alábbi cikk - amely a pszichiátriai betegségben szenvedőkre vonatkozó jogi kérdéseket taglalja - mindkettőben megtalálható.

Szívinfarktus miatti hirtelen haláleset
A felperesek házastársát, illetve édesapját először 1989-ben kezelték infarktus miatt az alperes kórházában. Szúró fájdalmak és rosszullét miatt 2003. január 27-én hajnalban jelentkezett a központi ügyeleten, ahol az elvégzett EKG-vizsgálat heveny szívizomelhalást jelzett, ezért a beteget rohamkocsival az alperes kórházába szállították. Felvételekor a beteg a gyomortájról kiinduló, szívtájra sugárzó szúró fájdalmat panaszolt.

Krónikus hepatitis téves diagnózisa
A felperest krónikus hepatitis diagnózisával kezelték az alperes orvosai. A tünetek hátterében álló valódi betegségre, a genetikai eredetű ritka anyagcsere-eltérések közé tartozó Wilson-kórra csak tíz évvel később, egy másik intézményben történt kivizsgálás során derült fény.

A tájékoztatási kötelezettség megszegése kapcsán indított perek sajátosságai - A bizonyítás nehézségei
A bírósági eljárás során a praktizáló orvosok egy része meglepődve tapasztalhatja: a beteg szóbeli tájékoztatása nem helyettesíthető az előre elkészített általános ismertető anyagok átadásával, sőt a tájékoztatás megtörténtének általános dokumentálása sem bír bizonyító erővel. Ugyanígy nincs semmiféle jelentősége a tájékoztatás szempontjából annak sem, hogy a beteg a műtéthez hozzájárult-e, mivel ez a nyilatkozat nem feltételezi azt, hogy a beavatkozást kielégítő tájékoztatás előzte meg.

Az újságírói etika
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Etikai Kódexe részletesen kitér az újságírók jogaira és kötelezettségeire. Többek között kimondja, hogy "az újságírót megilleti a tájékozódás, a nyilvános közlés, a bírálat, a véleményéhez, meggyőződéséhez, annak kifejtéséhez való jog." Hozzáteszi ugyanakkor: "Az információs verseny sem indokolhatja, hogy ellenőrizetlen, a valóságnak meg nem felelő, illetve a közéleti szerepléstől független magánéleti információkat közöljenek, s ezzel az érintett személyiségi jogai sérüljenek."

Kommunikációs kódexszel könnyebb - Jogában áll hallgatni?
Mi tartozik a nyilvánosságra az egészségügyi intézményekben zajló események közül? Hol húzódik a határ a betegjogok, személyiségi jogok és a sajtószabadság között? Milyen esetben kérhető sajtó-helyreigazítás, mikor lehet és érdemes bírósághoz fordulni, ha nem tetszik, ami a sajtóban megjelent? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

Az Alkotmányban foglaltakat semmi sem írhatja fölül - Vitatkozni lehet és kell is!
Vitatkozni mindenen lehet, de az Alkotmány olyan jogi fundamentum, amely nem maradhat csupán írott malaszt - vallják az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatalában. Borza Beáta, a hivatal vizsgálati osztályának vezetője azt mondja, az egészségügyben zajló folyamatok is szükségessé teszik, hogy időről időre felhívják a figyelmet az alapnormák betartására.

Bevezető