Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

III. évfolyam (2008) > 2. szám

Méhen belüli vírusfertőzés okozta károsodás
A felperes gyermekénél jelentkező tónusosklónusos izomgörcsrohamok (epilepszia) hátterében Dandy-Walker-szindróma igazolódott, ugyanakkor felmerült, hogy a tünetegyüttes részben anyai cytomegalovirus- (CMV-) fertőzés következménye is lehet.

Késedelmesen felismert bélelzáródás
Hátba sugárzó felhasi fájdalom, hányinger és általános gyengeség miatt, szívinfarktus gyanújával utalta háziorvosa az asszonyt az alperes kórházába. A kardiológiai osztályon elvégzett vizsgálatok nem igazolták szív eredetű betegség fennállását, ezért a beteg a belgyógyászati osztályra került.

Szülés kapcsán létrejött végbélsérülés
A felperes végbélzáróizma szülése kapcsán, orvosi hiba folytán sérült. Az ennek következtében kialakult széklettartási zavar miatt munkaképessége 40%-kal csökkent. Az alperes a felperessel kötött egyezség értelmében vagyoni és nem vagyoni kártérítés címén 2,3 millió forintot fizetett a felperesnek. A felperes ezt követően a mindenkori minimálbér összegének megfelelő járadék fizetésére kérte kötelezni az alperest.

Koraterhességből világra jött iker születési agykárosodása
A II-III. rendű felperes ikergyermekei, az I. és IV. rendű felperes idő előtt, a 33. terhességi héten jöttek a világra az alperes szülészeti osztályán. Ezt követően koraszülöttosztályra kerültek, ahol légzési problémák miatt oxigénkezelésben részesültek A IV. rendű felperes gyulladásra utaló tünetek miatt antibiotikumot is kapott, melynek hatására jó általános állapotban bocsáthatták haza.

Orvosi kártérítési perek itthon és külföldön
Az utóbbi években mind több beteg keresi igazát a bíróságon, ha úgy véli, az orvos ténykedése kapcsán kára keletkezett. Itthon és külföldön egyaránt. Az Egyesült Államok mind az orvosi kártérítési perek számát, mind a megítélt összegek nagyságát tekintve élen jár e téren, de az európai országok többségében, sőt, a betegturizmus célpontjává váló országokban is emelkedik a műhibaperek száma.

Németországi orvosok a tönk szélén
Először fordult elő a német egészségügy történetében, hogy tizenegy tekintélyes német orvos nyilatkozatot tett közzé az általuk korábban elkövetett kezelési hibákról. Saját bevallásuk szerint a tetteiket mindenekelőtt azért tárták fel, hogy felhívják a figyelmet a kórházakban és a klinikákon uralkodó hiányosságokra, de egyben arra is intsenek, hogy az orvostársadalom részéről "minőségibb munkára" van szükség.

Más szemszögből - Érvek és ellenérvek a döntés kapcsán
Három, az egészségügyben (is) dolgozó, az orvosi kártérítési perekben igazán jártas jogászt kértünk arra, ossza meg olvasóinkkal a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatával kapcsolatos véleményét, szakmai álláspontját. Az alábbiakban Kereszty Éva, Dósa Ágnes és Simon Tamás gondolatait adjuk közre.

A fogyatékkal születő gyermekek nem követelhetnek alanyi jogon kártérítést
A Legfelsőbb Bíróság - egy jogegységi határozat keretében - pontot tett egy régóta húzódó jogalkalmazási polémia végére. A határozat értelmében ezentúl a genetikai okok következtében fogyatékossággal született gyermek a saját jogán nem igényelhet kártérítést amiatt, hogy a terhesgondozás során elmaradt vagy hibás volt az orvosi tájékoztatás, így a leendő édesanya nem lehetett tisztában azzal, hogy fogyatékos gyermeket vár, ezért nem élhetett a terhességmegszakítás jogszabály által biztosított jogával.

Nagyobb empátiát és segítséget várnak az orvosoktól - "Ne sírjon, anyuka"
A szülőket sokként éri, amikor bizonyossá válik: fogyatékos gyermekük született - akár közvetlenül a baba világra jövetelét követően, akár később derül ez ki. Ennek ellenére az egészségügyben dolgozók hazánkban még ma sem fordítanak kellő gondot arra, hogyan és milyen körülmények között közöljék a rossz hírt a szülőkkel. Az pedig teljesen esetleges, mikor és kiktől jutnak átfogó tájékoztatáshoz arról, milyen segítséget kaphatnak a továbbiakban.

Nem lehet vita tárgya a közérdekű adatok nyilvánossága - A kapu kinyílt, már nem lehet bezárni
Valószínűleg sosem jutott volna eszembe párhuzamot vonni a csernobili atomkatasztrófa elhallgatása és az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét jellemző mutatók nyilvánosságra hozatala között. Mégis, amikor Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetője az 1986-os eseménnyel illusztrálta, mennyire nincs választása annak, aki nincs az információk birtokában, már egyáltalán nem tűnt annyira lehetetlennek ez a hasonlat.

Lectori salutem!
"Az Egészségbiztosítási Felügyelet védi a biztosítottak jogait, nyilvántartja az egészségügyi intézmények munkájával, a gyógyítás minőségével kapcsolatos adatokat. Tevékenységével segít abban, hogy egészségi problémáink megoldása során helyes döntéseket hozzunk, és olyan szolgáltatást kapjunk, amely méltó a tízmillió biztosított ellátásáért felelős, több mint ezermilliárd forintnyi forrásból gazdálkodó rendszerhez" - olvasható a szervezet bemutatkozó oldalán. Arról, hogy a fentiekben vállalt kötelezettségeinek mennyiben tesz eleget az Egészségbiztosítási Felügyelet, nem, számos más kérdésben azonban kimerítő, helyenként meglepően őszinte válaszokat kaptunk dr. Kovácsy Zsombortól, a fiatal intézmény vezetőjétől, aki elárulta, hogy a munkatársai körében 36 évével már az idősebbek közé sorolja magát.