Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

III. évfolyam (2008) > 1. szám

Nyelőcsőműtét következtében létrejött munkaképesség-csökkenés
A felperes súlyos nyelőcső-visszafolyásos betegség (reflux) miatt került műtétre az alperes sebészeti klinikáján. A műtét utáni harmadik napon a betegnél hőemelkedés és fehérvérsejt-szaporulat jelentkezett, ezért az operáló orvosok további megfigyelést javasoltak, a felperes ennek ellenére otthonába távozott.

Maradandó egészségkárosodást okozó gyermekkori baleset
Az I. rendű felperes egy nevelőintézetben balesetet szenvedett, amikor a társai által az emeleti ablakból ledobált gömbvasak egyike eltalálta. Ennek kapcsán gerince megsérült, melynek következtében teljes funkciókiesés, vizelet- és székletürítési problémák álltak be nála. A felperes csak járókerettel, nagy erőfeszítéssel képes a lakáson belül közlekedni.

Halva született magzat
Az első gyermekét váró I. rendű felperes panaszmentes terhességet követően, a szülési terminus letelte után jelentkezett az alperes jogelődjénél, ahol a terhességét gondozó orvos megbízásos jogviszony keretében ügyeleti tevékenységet végzett. Felvétele napján, majd másnap összesen három CTG-vizsgálat történt. Kórházi tartózkodása harmadik napján az asszony szülési fájdalmakat érzett. A néhány órával később elvégzett vizsgálat már nem jelzett szívhangokat.

Kis sérülés kapcsán bekövetkezett haláleset
A felperesek hozzátartozója megtrágyázott földön végzett munka közben bal III. lábujjának talpi felszínén kis sebzést szenvedett. Fájdalmai miatt néhány nap elteltével felkereste háziorvosát, aki az alperes kórház traumatológiai osztályára utalta további ellátás céljából. Itt ellátták a gyulladt sebet, és a beteg tetanusz elleni védőoltást is kapott.

Strandbaleset kapcsán elszenvedett sarokcsonttörés
A felperes fürdőzés közben leugrott egy trambulinról, melynek következtében kompressziós sarokcsonttörést szenvedett. Az alperes kórházában elvégzett műtét során a törött csontot csavarokkal rögzítették. A gipsz eltávolítása után a bal boka duzzanata nem szűnt, a felperes fájdalmai fokozódtak, lába bizonytalanná vált. A csavarok eltávolítása során a külboka és a sarok laterális fala közötti rést kitágították, a felperes fájdalmai azonban a beavatkozást követően sem enyhültek.

Műtét során elszenvedett oxigénhiányos agykárosodás
A felperes egy műtét kapcsán oxigénhiányos agykárosodást szenvedett, melynek következtében munkaképességét teljesen elveszítette, állandó gondozásra és ellátásra szorul. A külvilággal való kapcsolattartása csak olyan gépkocsival oldható meg, melybe a tolókocsi és egy kísérő személy is belefér.

Változtak a gyógyszerfelírást büntető rendelet szabályai - Visszavonulót fújt a kormány
Nagy felháborodást váltott ki az orvosok körében az a tavaly februárban megjelent rendelet, amellyel a kormány minimalizálni szerette volna a gyógyszerkiadásokat. A kabinet az orvosszakma tiltakozása miatt módosítja a jogszabályt, és "visszavonulót fújt". Kaló Zoltán egészségügyi szakközgazdász szerint azonban a módosított rendelet a rendszer költséghatékonysága helyett továbbra is elsősorban a biztosítói kiadások csökkentését célozza meg.

Egészségügyi adatok kezelése a gyakorlatban - Válogatás az adatvédelmi biztos eseteiből
Az adatvédelmi biztosnak a feladatát meghatározó, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló adatvédelmi - 1992. évi LXIII. - törvény elsődlegesen a hozzá érkező panaszok kivizsgálását, az adatkezelésre vonatkozó jogszabályok érvényesülésének ellenőrzését írja elő, azonban a 2004-es törvénymódosítás óta további lényeges feladata az is, hogy elősegítse az adatvédelemre és az információszabadságra vonatkozó törvényi rendelkezések egységes alkalmazását. Cikkünk az egészségügyi adatok kezelése terén kialakult biztosi jogalkalmazási gyakorlat bemutatását szolgálja.

Visszásságok az egészségügyi adatok kezelésében - Csak a beteg meg ne tudja!

Ma Magyarországon lényegében nincs egészségügyi adatvédelem, a kórházak és rendelőintézetek jelentős része nem törődik a páciensek alkotmányos információs önrendelkezési jogaival. A szolgáltatók a személyes adatok védelmével kapcsolatos bűncselekményeket követnek el, jogsértő gyakorlatot folytat a háziorvos, a szakorvos, a patikus, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pedig államvédelmi hatóságként gyűjt különleges személyes adatokat az állampolgárokról - állítja dr. Alexin Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa. A Szoftverfejlesztés Tanszék adjunktusa az általa kritikusnak tartott adatvédelmi anomáliák miatt több pert is kezdeményezett már, s az Alkotmánybíróság előtt is folyamatban van több beadványa.

Bevezető