Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

II. évfolyam (2007) > 5. szám

Nem vagyoni kártérítés iránti igény hepatitis
A felperes még gyermekkorában (1966-ban), majd szülése kapcsán (1975-ben) vért kapott, mely alkalmak egyike során hepatitis C-vírussal fertőződött. Vírusfertőzöttségét 1997-ben állapították meg, majd a kezelés eredménytelenségekor, 1999-ben tájékoztatták őt orvosai a betegség pontos kimeneteléről.

Születési agykárosodás miatt tartós gondozásra szoruló gyermek
Az I-II. rendű felperesek gyermeke, a III. rendű felperes az alperes kórházában agykárosodással jött a világra, ezért önellátásra képtelen, egész életében állandó gondozásra szorul.

Fel nem ismert HELLP-szindróma miatti anyai halálozás
Az I. rendű felperes házastársa, a II-III. rendű felperesek édesanyja a III. rendű felperessel való, addig zavartalan terhességének 26. hetében néhány órája fennálló panaszok miatt jelentkezett az alperes kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán kora hajnalban. Az ügyeletes orvos a belgyógyászati osztályra irányította, ahol magas vérnyomást állapítottak meg, majd visszaküldték a szülészeti-nőgyógyászati osztályra.

Agykárosodással világra jött gyermek
A II-III. rendű felperesek gyermeke, az I. rendű felperes súlyos fokú agykárosodással született az alperes szülészeti osztályán, melynek következtében mozgásfunkciói, figyelme, beszédkészsége és gondolkodása messze elmarad kortársaiétól. Jelenlegi egészségi állapota rehabilitációs kezelés eredménye, és a jövőben is hosszan tartó fejlesztésre szorul.

Késedelmes kivizsgálás és kezelés miatt indított kártérítési per
Az évek óta cukorbetegségben és magas vérnyomás betegségben szenvedő felperest hirtelen fellépő látászavar miatt vette fel az alperes kórház szemészeti osztálya. Az elvégzett vizsgálatok eredménye alapján a beteg még aznap átkerült a belgyógyászati osztályra. Az osztályos orvos - egyebek mellett - heparininfúziót kötött be, majd neurológiai vizsgálatot követően CT-vizsgálatot rendelt el, és megtette a szükséges lépéseket ahhoz, hogy stroke kezelésében jártas szakember is lássa a beteget.

Hepatitis C-fertőzésből adódó többletköltségek miatti vagyoni kár
A felperes 1974-ben történt szülése során vértranszfúziót kapott, amelynek következtében hepatitis C-vírussal fertőződött, ezáltal következményes májkárosodást szenvedett. A fertőzés tényét 1994-ben állapították meg, s azt az 1998-ban elvégzett májbiopszia is megerősítette.

Vitatott mértékű munkaképesség-csökkenés
A felperes korábbi közúti balesetével összefüggésben az alperes intézményében eljárt szakértő 40%-os mértékű munkaképesség-csökkenést állapított meg.

Meddőség elleni műtét kapcsán létrejött sérülés
A felperest meddőség miatt kezelte az I. rendű alperes orvosa. A gyógyszeres terápia befejezését követőn - a beteg beleegyezésével - laparoszkópiás átmosásra került sor a petevezeték átjárhatóságának megítélése végett. A beavatkozás során azonban sérült az egyik ér és a jobb oldali húgyvezető. A történtek észlelését követően az operáló orvos a vérzést haladéktalanul csillapította, és a műtétet érsebész és urológus szakorvos bevonásával folytatta.

Vértranszfúzió kapcsán kialakult hepatitis C-fertőzés
A felperes 1985-ben és 1991-ben történt kórházi kezelései alkalmával vértranszfúziókat kapott, amelyek valamelyikétől hepatitis C megbetegedése alakult ki. Vírusfertőzöttségét 1999-ben állapították meg, és azt a 2001-ben elvégzett májbiopszia megerősítette.

Vita a császármetszésekről
A császármetszésekre vonatkozó adatok részletes elemzését kezdeményezi a szakmai szervezeteknél az Egészségbiztosítási Felügyelet, miután a tavalyi statisztika szerint tovább nő, és az európai uniós államoknál lényegesen nagyobb hazánkban a műtéttel segített szülések aránya. A szakmai kollégium elnöke cáfolja az adatokat, objektív okokkal magyarázza a császármetszések szükségességét, és úgy véli: más dolog, hogy mi lenne az optimális, és megint más, hogy mi a hazai viszonyok között elfogadható arány.

Pszichiátria: időigényes hivatás - csak munkaidőben?
A kormány tervbe vette a járóbeteg-szakrendelések elérhetőségének javítását. A cél, hogy a betegek minél gyorsabban, lakhelyükhöz minél közelebb férjenek hozzá szakorvosi ellátáshoz - mégpedig minél kevesebb várakozással. Az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) ennek kapcsán a közelmúltban azt vizsgálta, milyen ma e tekintetben a pszichiátriai betegek ellátása.

Eljött a számonkérés ideje - szakmailag kifogásolható emlőműtétek
A Sebészeti Szakmai Kollégium ajánlása ellenére még mindig műtenek emlőrákot olyan kórházakban, amelyek nem felelnek meg az elvárásoknak. Az Egészségbiztosítási Felügyelet felmérése nyomán a szakminiszter közölte: a jövőben nem végezhetnek ilyen operációkat ott, ahol nem adottak a feltételek. A Szakmai Kollégium vezetője szerint ideje volt a számonkérésnek.

Terjedőben a védekező orvoslás - Jobb félni, mint megijedni?
Jóllehet nálunk még jóval kevéssé érzékelhető, mint az Amerikai Egyesült Államokban, a legtöbben egyetértenek abban: hazánkban is mind jobban terjed a defenzív medicina. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy ez a jelenség vajon csak a műhibaperek fenyegetésével magyarázható-e. De abban sem teljes a konszenzus, hogy mindenképpen rossz-e, ha az orvos minden lehetséges vizsgálatot elvégeztet egy páciensen, és ezzel - egyesek szerint csak elvileg - mindent megtesz érte.

Az ítélkezés ma már egységes a műhibaügyekben - interjú Havasi Péterrel, a Legfelsőbb Bíróság tanácselnökével
Ez év végéig a Legfelsőbb Bíróság (LB) áttekinti az orvosi kártérítési perek gyakorlatát, hogy pontos képet kapjon arról, érvényesül-e ezen a területen az egységes ítélkezés. Az LB műhibaügyekkel foglalkozó tanácsának elnöke úgy látja, bár az ilyen pereket tárgyaló bírók munkájuk során egyre mélyebb ismereteket szereznek az orvostudományban, talán a bíróságokon is jól jönnének az olyan szakemberek, akik orvosi diplomával is rendelkeznek. Havasi Péter szintén fontosnak tartaná, ha minden olyan orvos, akinek a hibája, mulasztása miatt a bíróság elmarasztalta munkaadóját, alaposan megismerkedne az ítélet indoklásával.

Bevezető