Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

II. évfolyam (2007) > 4. szám

Tartós mozgáskorlátozottsághoz vezető baleseti sérülés
Kerti munkák végzése közben a felperes bokája vashenger alá szorult. A röntgenvizsgálat műtéti beavatkozás szükségességét vetette fel, melyre az alperes kórházában került sor. A beavatkozás után fellépő tartós fájdalmak miatt a beteg sportorvosi szakrendelést keresett fel, ahol arról tájékoztatták, hogy szárkapocscsonttörését nem megfelelően állították helyre. A csont eredeti hosszának visszanyerése érdekében egy másik intézményben több műtét történt, a beteg fájdalmai azonban nem szűntek meg, és a láb jelentős mozgásbeszűkülése következtében a felperes 39 évesen rokkantnyugdíjba kényszerült (lábának mozgásterjedelme mindössze 45 fokos).

Maradandó károsodást okozó gerincműtét
A felperes hosszú idő óta fennálló gerincproblémái miatt több műtéten esett át. Ezt követően került sor ágyéki porckorongsérvének műtéti megoldására, majd ezzel összefüggésben újabb sebészeti beavatkozás vált szükségessé. Utóbbi alkalommal a korábbi műtét következtében létrejött hegszövetet eltávolították és a hegszövet által összenyomott ideggyököt felszabadították. A műtét után a felperes nem tudott jobb lábára ráállni, melynek hátterében a nervus peroneus bénulását észlelték, illetve újabb hegképződést igazoltak.

Rosszindulatú daganat gyanújával végzett kiterjesztett nőgyógyászati műtét
Az 1958-ban született felperes 1996-ban az alperes kórházban műtéten esett át, melynek során a petefészek daganatos elváltozása miatt eltávolították méhét és mindkét petefészkét. A műtét utáni szövettani vizsgálat jóindulatú elváltozást igazolt, ezért a daganat által nem érintett petefészek és a méh eltávolítása utólag szükségtelennek bizonyult.

Végtaghiánnyal világra jött gyermek
A II-III. rendű felperesek gyermeke, az I. rendű felperes genetikai eredetű fejlődési rendellenességgel jött világra az alperes szülészeti osztályán, melynek következtében mindkét kezén hiányoznak hüvelykujjai, mutató és középső ujjai összenőttek, mindkét kulcscsontja és lapockacsontja csökevényes. A csonteltérések mellett szívfejlődési rendellenességre (pitvari sövényhiányra) is fény derült.

Szívműtét kapcsán elszenvedett égési sérülés
A felperesek édesapját szívproblémáinak kivizsgálására vette fel az alperes belgyógyászati klinikája. A vizsgálatok eredménye alapján szívműtétet tartottak szükségesnek, melynek elvégzésére a beteget a kórház szívsebészeti osztályára helyezték. A műtét megkezdésekor a betegnél kamrafibrilláció és szívmegállás következett be, mely újraélesztést és szívmasszázst tett szükségessé. Mindeközben az altatást folytatták, és az alperes orvosa alkoholos oldattal fertőtlenítette a műtéti területet

Ritka tünetegyüttes okozta anyai halálozás
Az I. rendű felperes élettársát, a II-V. rendű felperesek édesanyját az V. rendű felperes terhességével vette fel az I. rendű alperes kórház szülészeti osztálya. A felvételkor megindult szülést észleltek, majd az újszülött fél órán belül világra jött. Az anya a szülés utáni negyedik napon rosszullétről panaszkodott, ezért belgyógyászati konzílium és laboratóriumi vizsgálatok történtek.

Ismét folyik a vita a gyógyszerrendelésről - az orvosok nem kérnek a bírságoló ösztönzésből
A jövő évtől pénzmegvonással, sőt akár a vényírási jogosultság visszavonásával is szankcionálhatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) azt az orvost, akiről ellenőrzései során azt állapítja meg, hogy nem volt minőségi és hatékony a gyógyszerterápiája. A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló - 17/2007. (III. 13.) számú - kormányrendeletben foglaltakat az OEP első alkalommal - a 2007. utolsó negyedévében kiállított és kiváltott vények esetében - 2008. január l-jétől alkalmazza.

Beszélgetés Csehák Judittal, a betegjogi közalapítvány elnökével
Jelentős, összesen egymilliárd forintos, 2013-ig lehívható uniós támogatást kapott a közelmúltban a Betegjogi, Ellátottjogi és a Gyermekjogi Közalapítvány. Szükségük is van a pénzre, mert bár évről évre mind többen fordulnak hozzájuk, és az Állami Számvevőszék sem talált sok kifogásolnivalót működésükben, az állami pénzforrás csapjai - jóllehet, közalapítványról van szó - mindinkább eldugulni látszanak.

Minőségi elvárások és az orvos mozgástere
Európai Bizottság egyik, 2005-ben napvilágot látott közleményében a magas minőségi igényeket kielégítő és hosszú távon finanszírozható egészségügyi ellátást a tagállamok fokozott együttműködése egyik fő céljának nevez.

Bevezető