Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

II. évfolyam (2007) > 3. szám

Bevezető

A gyógyszerforgalmazástól a gyógyszerrendelésig - a megújult jogszabályi háttér ismertetése
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló legújabb jogszabály az Egészségügyi Minisztérium indoklása szerint szervesen illeszkedik a racionális gyógyszerfelhasználást segítő szabályozási koncepcióhoz. A jogszabály megalkotásának célja, hogy keretet adjon egy olyan ellenőrző és ösztönző rendszer kialakításához, amely a betegellátás színvonalának javítása, illetve az orvosi gyógyszerfelírási gyakorlat értékelése, támogatása és alakítása révén segíti az egészségpolitika által kívánatos minőségi és hatékonysági célok megvalósulását.

Felelősségi rendszerek az egészségügyben
Rudolf Jhering, német jogtudós szerint "Minden jog ősforrása a bosszú". Az ősi társadalmakban a felelősség korlátlan és eredményfelelősség volt, a sérelmeket kezdetben a sértett vagy annak családja torolta meg (magánbosszú). Az ember elleni korlátlan erőszak szabályozott vagy korlátozott formája, az első deliktuális jogintézmény a vérbosszú volt. Hosszú történeti fejlődés eredménye, míg a deliktuális felelősség szabálya meg tud szabadulni a büntetőjogi eredetétől.

Több sebből vérzik a Rendtartásról szóló jogszabály - hiányzik a demokratikus legitimáció
Dósa Ágnes szakjogászt az etikai szabályok kacsán felmerült visszásságokról faggattuk.

Végzetes gyógyszercsere
Az I. rendű felperes felesége, a II. és III. rendű felperes édesanyja otthonában elesett, és bokaszalag-szakadást szenvedett. A sérülésre tekintettel az alperes baleseti sebészeti osztályán a külbokaszalag folytonosságának helyreállítására műtétet terveztek spinális érzéstelenítés mellett. Ehhez az orvos a bőr helyi érzéstelenítése után a gerinccsatornába fecskendezte az asszisztensnő által elé tartott ampullából felszívott, érzéstelenítőszernek hitt gyógyszert. A beadást követően a beteg szédülésről és rossz közérzetről panaszkodott, az asszisztens ekkor észlelte, hogy gyógyszercsere folytán érzéstelenítőszer helyett izomlazítót adott az orvos kezébe.

Értelmi fogyatékossággal született gyermek
Az I. rendű felperes terhessége méhen belül alkalmazott fogamzásgátló eszköz ellenére jött létre. A terhesgondozás mindvégig megfelelő és zavartalan volt. Az érett, egészséges újszülöttként világra jött III. rendű felperesnél a szülés utáni órákban nagyobb, feszesebb kutacsot észleltek. Utóbb megállapították, hogy a gyermeknél súlyos fejlődésbeli elmaradás áll fenn, melynek következtében valószínűleg soha nem lesz képes önálló életvitelre.

A szülés közbeni magzati észlelés hiányának tulajdonított halvaszületés
A felperesek nem vagyoni kártérítés iránt indítottak pert, melyben arra hivatkoztak, hogy az alperes orvosainak felróható magatartása miatt veszítették el első közös gyermeküket. Keresetüket arra alapították, hogy az anya kórházi felvétele és a másnap bekövetkezett szülés közötti időszakban a magzat szívműködésének regisztrálása nem volt folyamatos, ehelyett csaknem öt órán keresztül pusztán a szívhangok hallgatásával felügyelték a magzat állapotát. Amikor pedig CTG-vizsgálat történt, az alperes orvosai tévesen értékelték annak regisztrátumát

Ritka tünetegyüttes okozta anyai halálozás
Az I. rendű felperes élettársát, a II-V. rendű felperesek édesanyját az V. rendű felperes terhességével vette fel az I. rendű alperes kórház szülészeti osztálya. A felvételkor megindult szülést észleltek, majd az újszülött fél órán belül világra jött. Az anya a szülés utáni negyedik napon rosszullétről panaszkodott, ezért belgyógyászati konzílium és laboratóriumi vizsgálatok történtek. Utóbbiak vérszegénységet és hemolízisre utaló jeleket mutattak, ezért a beteg transzfúziót kapott.

Szívműtét kapcsán elszenvedett égési sérülés
A felperesek édesapját szívproblémáinak kivizsgálására vette fel az alperes belgyógyászati klinikája. A vizsgálatok eredménye alapján szívműtétet tartottak szükségesnek, melynek elvégzésére a beteget a kórház szívsebészeti osztályára helyezték. A műtét megkezdésekor a betegnél kamrafibrilláció és szívmegállás következett be, mely újraélesztést és szívmasszázst tett szükségessé. Mindeközben az altatást folytatták, és az alperes orvosa alkoholos oldattal fertőtlenítette a műtéti területet.

Szülés során elszenvedett végbélsérülés
Az I. rendű felperes gyermeke születése során végbélsérülést szenvedett, melynek következtében a külső záróizom felületi rostjai is károsodtak. Az alperes orvosai a sérülést észlelték, ellátták, majd a beteget otthonába bocsátották. A beteg ezt követően a hüvely felől székletürítést észlelt, melynek hátterében a hüvelybemenet belső szélétől a végbél külső harmadához futó sipolyjárat igazolódott.