Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

II. évfolyam (2007) > 2. szám

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok
Az egészségügyi ellátórendszer kapacitásainak csökkentésével egy időben zajló struktúraátalakításból adódó gyakori jogszabályváltozások, illetve hatályba lépő új törvények, rendeletmódosítások miatt nagy a bizonytalanság az egészségügyi dokumentáció kezelését illetően mind az adatkezelők, mind az érintettek esetében. A "megszokottakon" túl előfordulnak olyan újonnan felmerülő problémák is, amelyek megoldására még nem alakult ki megnyugtató gyakorlat.

Bevezető

Interjú Lábady Tamással, a Pécsi Ítélőtábla elnökével
A jogalkalmazás némileg átesett a ló túloldalára - véli Lábady Tamás, a, a Pécsi Ítélőtábla elnöke, aki szerint az orvosok közötti szolidaritás hiánya is oka annak, hogy egyre gyakoribb az egészségügyi szolgáltatók ellen indított bírósági eljárás. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docensével többek között az orvosok, bírák tévedhetetlenségéről, valamint a jogorvoslati lehetőségekről beszélgettünk.

Százötvenhét bíróság egymillió-kétszázezer üggyel
Magyarországon négyszintű igazságszolgáltatási rendszer működik. A piramis alján a helyi bíróságok (a városi és kerületi bíróságok) vannak, fölöttük állnak a megyei bíróságok (a fővárosban a Fővárosi Bíróság), a harmadik szinten működnek az ítélőtáblák, míg a gúla csúcsán a Legfelsőbb Bíróság található.

Újszülöttkori fertőzésből eredő későbbi halálozás
A terhesség 31-32. hetében a felperes egy másik városba utazott testvérével, majd ott idő előtti burokrepedés következett be. Emiatt mentővel szállították az I. rendű alperes kórházába, ahol antibiotikumot, továbbá a magzati tüdő érését elősegítő gyógyszereket kapott.

Trauma utáni végzetes tüdőembólia
Az I. rendű felperes férje, a II. rendű felperes édesapja közlekedési balesetet szenvedett, melynek következtében jobb bokája zúzódott, és lépét el kellett távolítani. Az alperes által elvégzett orvosi beavatkozásokat követően hazabocsátását tervezték, mely napon tüdőembolizáció miatt légzése és keringése leállt. A klinikai halál beállta után újraélesztést kezdtek, mely 55 perc múltán a keringés újraindulásához vezetett, a beteg azonban két nappal később meghalt.

Antifoszfolipid szindróma
A felperes mindkét szemén jelentkező homályos látás és nagyfokú látáscsökkenés miatt kereste fel a szemészeti szakrendelést, ahonnan kórházi kivizsgálásra utalták. A kórházban alkalmazott kezelés ellenére a beteg panaszai nem enyhültek, sőt bal szemének látásélessége tovább romlott. További kivizsgálásra az alpereshez irányították, ahol több alkalommal vizsgálták és kezelték szemideggyulladás gyanújával. Az itt elvégzett vizsgálatok cysta meglétére derítettek fényt az egyik arcüregben, melyet egy másik kórházban eltávolítottak. Ezt követően több intézményben próbálták feltárni a látásromlás hátterét - eredménytelenül.

Magzatkárosító gyógyszer hatásának tulajdonított többszörös
A 37 éves felperes havi vérzésének elmaradása miatt kereste fel az alperes nőgyógyászati szakrendelését. Az alperes orvosa fizikális vizsgálattal myoma-göböt észlelt a méhben, ezért hormontartalmú tabletta szedését írta elő: ultrahangvizsgálatra vagy biokémiai terhességi tesztre nem került sor. A felperes a rendelt gyógyszer szedését megkezdte, abból egy levélnyit be is szedett. Két héttel később ismét megjelent az alperes nőgyógyászati szakrendelésén azzal, hogy a gyógyszeres kezelés ellenére továbbra sem jelentkezett havi vérzése.

Méhnyakrák műtéte során elszenvedett károsodás
A felperes előrehaladott méhnyakrák miatt esett át sürgős műtéten az alperes kórház nőgyógyászati osztályán. A műtét utáni időszakban seb keletkezett a beteg bal farpofáján, amelynek kezelését a kórházban megkezdték. A hazabocsátás után is folytatott kezelés végül is a seb gyógyulását eredményezte. Az alapbetegség tekintetében a műtét eredményes volt, azonban a beteg két és fél évvel később, agyi áttét következtében meghalt.

Baleseti sérülésből eredő maradandó károsodás
A felperes kerékpárjával elesett, melynek következtében jobb csuklótörést és többszörös bordarepedést szenvedett. A törést az alperes kórház sebészeti osztályán rögzítették, és a sérültet három napon át megfigyelés alatt tartották.

Keresztcsonttörés műtéti megoldása
A felperes baleset kapcsán darabos keresztcsonttörést szenvedett, mely miatt több műtétet hajtottak végre rajta. Keresetében vagyoni és nem vagyoni kárai megtérítését igényelte az alperes jogelődjétől. A keresetet elutasító ítéletet a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot a per újabb tárgyalására és újabb határozat hozatalára utasította. Az újabb eljárásban a felperes arra alapította keresetét az alperessel szemben, hogy a műtét előtt nem kapott teljes körű tájékoztatást, és az orvosok sem a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel jártak el. Keresetében hivatkozott személyiségi jogainak megsértésére is.

Down-kórral született gyermek
A II. és III. rendű felperes gyermeke, az I. rendű felperes a 40 éves II. rendű felperes ötödik terhességéből jött a világra. Az anya mindvégig az alpereshez járt terhesgondozásra. Az újszülöttnél Down-kór fennállását véleményezték.