Betegeknek és hozzátartozóknak

Hasznos írások és adatbázisok, melyek segítséget nyújtanak a beteg jogainak megismertetésében és érvényesítésében.

Adatbázisok

II. évfolyam (2007) > 1. szám

Bevezető

Művi meddővé tétel után koraszülött gyermek születése
A felperes azért kereste fel az alperes urológiai osztályát, hogy ott kérésére, művi meddővé tétele céljából elvégezzék az ondóvezeték folytonosságának megszakítását (vasectomia). Az ambuláns beavatkozást követően a felperest tájékoztatták arról, hogy a műtét utáni három hónapban csak megfelelő védekezés nélkül létesíthet nemi kapcsolatot, kontrollvizsgálat szükségességéről azonban nem esett szó.

A beteg felvilágosítása végtagrövidülés miatt végzett műtét kapcsán
Az I. rendű felperes testvérét, a III. rendű felperes gyermekét (II. rendű felperes) születésekor vákuumműtéttel segítették világra, melynek kapcsán bal combcsontja eltört. E tényre, illetve arra, hogy a törés 1,5 cm végtagrövidülés hátrahagyásával gyógyult, a tíz évvel későbbi röntgenlelet derített fényt.

A spinális bénulást tovább súlyosbító korrekciós műtét
Az I. rendű felperes a II–III. rendű felperesek gyermeke. A gyermek négyéves korában közlekedési baleset következtében koponyatörést, továbbá az agy és a gerincvelő háti szakaszának roncsolódását szenvedte el, melynek következtében alsó végtagjai bénultak, felső végtagjainak mozgása igen jelentősen beszűkült, továbbá széklet- és vizelettartási és -ürítési zavarok léptek fel.

Szülést követően kialakult szeptikus állapot
Az I. rendű felperes terhességének 41. hetében került az I. rendű alperes szülészeti osztályára, ahol másnap a magzat fenyegető oxigénhiányos állapota miatt császármetszéssel segítették világra gyermekét (a perben V. rendű felperest). Három nappal később a sebészeti és belgyógyászati konzílium a beteg panaszainak hátterében szepszist véleményezett, ezért másnap hasi feltárással járó műtétre került sor.

Ikerterhességből világra jött koraszülöttek maradandó károsodása
Az I. rendű felperes terhessége a 28. hétig panaszmentes volt, akkor azonban fenyegető koraszülés miatt vették fel az alperes szülészeti osztályára. Itt megállapították, hogy az „A” magzat koponyavégű fekvésben, míg a „B” magzat harántfekvésben helyezkedik el.

Az agydaganat beékelődéshez és halálhoz vezető bevérzése
Az I. rendű felperes házastársa, a II–III. rendű felperesek édesanyja, a IV. rendű felperes gyermeke halála előtt négy nappal kereste fel először az alperes orvosát fejfájás panaszával. Ez alkalommal az orvos a hozzátartozóktól arról értesült, hogy a korábban elvégzett ideggyógyászati vizsgálati lelet negatív, továbbá a beteg nyaki meszesedésben szenved.

Tájékoztatás és önrendelkezés – információs jogok a tájékoztatáson alapuló beleegyezés („informed consent”) tükrében
Az egészségügyi közgazdaságtani tankönyvek nagy hangsúllyal szólnak az orvos–beteg relációban érvényesülő tudásbeli különbségről, az úgynevezett információs aszimmetriáról. E koncepcióhoz kapcsolódik az a nézet, mely szerint az egészségügy azért is különleges piac, mert a szükségletet nem a beteg, hanem a gyógyító orvos határozza meg.

Jóindulatú daganatnak vélt emlőrák miatti halálozás
A felperesek gyermeke egy rendellenességet jelző tüdőszűrési lelet birtokában kereste fel az alperes sebészeti klinikáját, ahol mammográfiás és ultrahangvizsgálat, majd műtét történt. A műtét során vett szövettani mintát az alperes patológiai klinikájának orvosa jóindulatú elváltozásnak minősítette.

Tájékoztatási kötelezettség megszegése
A felperes 10 hetes terhesként egy hétig állt kórházi kezelés alatt fenyegető vetélés miatt. A terhességének 16. hetében elvégzett, majd két héttel később megismételt AFP-vizsgálat kórosan magas értéket mutatott. A néhány héttel későbbi ultrahangvizsgálat felvetette a magzati károsodás lehetőségét, ezért a kórház orvosa az alperes klinikájára utalta a felperest további kivizsgálás céljából.

A combcsont fáradásos törése miatti mozgásképtelenség és műtét
A 73 éves felperest jobb alsó végtagi fájdalmai miatt utalta háziorvosa a II. rendű alperes ambulanciájára, ahol jobb csípőtáji érzékenység, a bal csípő beszűkült mozgása, illetve mindkét térd nyomásérzékenysége miatt két hónappal későbbi időpontra kórházi kivizsgálásra és kezelésre jegyezték elő.

Agydaganat és következményes hydrocephalus miatti többszörös műtét
A felperesek 13 éves fiúgyermekénél időszakosan visszatérő, bizonytalan elsápadással és izzadással járó rosszullétek hátterében liquor-elvezetési zavart és ennek következtében fellépő agykamratágulatot kórisméztek egy kórház gyermekgyógyászati osztályán.